Надійний форпост – на сторожі миру та спокою

Бендерському козацькому округу ЧКВ виповнилося 30 років із дня заснування. Ювілей відзначили в краєзнавчому музеї. На сьогодні районна організація налічує близько 200 осіб. Головними завданнями, як і раніше, залишаються захист Вітчизни та виховання молоді в дусі патріотизму.


Ювілей Бендерський козацький округ відзначив скромно. На урочистому сході козаки згадували свою історію. У липні 1991 року в Бендерах було створено організацію «Дністровські козаки». Вона об’єднала запорозьких, чорноморських, донських, кубанських, оренбурзьких та інших козаків. Через півроку – 18 січня 1992-го відбувся схід «Союзу Дністровських козаків», де було ухвалене рішення про утворення Бендерського козацького округу в складі відродженого Чорноморського козацького війська.

Варто зазначити, що вже в березні бендерські козаки несли бойову службу – охороняли міст через Дністер. А кривавого літа 1992-го одними з перших стали на захист свого рідного краю.

«Бендери – місто воїнської слави, одне з найдавніших на берегах Дністра, з дивовижною історією. Ми знаємо, що тут, у Бендерах, козаками була написана одна з перших конституцій у світі. Все підтверджує думку про те, що це історична козацька земля. Так, тут пролито чимало крові – російських, радянських солдатів.

Довелося й нам у дев’яностих роках захищати свою землю від націоналістів Молдови та ховати наших товаришів. Однак тим і сильне козацтво, що воно відроджується, як фенікс із попелу. 70 років небуття не зламали нас, козацтво відродилося, що свідчить про сильний дух козаків, дух народу, який не подолати», – зазначив у своєму виступі отаман Чорноморського козацького війська Ігор Небейголова.

Влітку 1992-го під час захисту міста на Дністрі загинули десятки козаків, 8 із них – із Бендерського округу. «Відродження козацтва в нашому краї відбувалося в непростий час, у період створення та становлення республіки. Влітку 92-го козаки серед перших, зі зброєю в руках, стали на захист свого міста і в цілому республіки. У наступні роки ви неодноразово доводили свою відданість Батьківщині – і в ратному строю, і в мирному житті, як і за старих часів, козакам сьогодні притаманне почуття дружби, взаємовиручки, сміливість, відвага та доблесть.

Дозвольте адресувати слова щирої вдячності козацькому округу за роботу у взаємодії з органами влади – в підтримці миру та стабільності на нашій землі. Дякуємо за величезний внесок – від відродження та збереження багатих традицій козацтва до гідного виховання молодого покоління в дусі патріотизму», – зазначив глава держадміністрації м. Бендери Роман Іванченко.

Бендерське козацтво в мирні дні бере активну участь у громадському житті міста. Одним із головних завдань є виховання молодого покоління в дусі патріотизму. Козачатам із раннього дитинства намагаються передати традиції козацького народу. «Ми передаємо все багатство нашої культури своїм нащадкам, які залучаються до творчості. Ми теж дещо зберегли, створили й примножили, і навчаємо молодь, щоб вона могла продовжити наші традиції, нашу працю, щоб не втратити все те, що ми маємо», – зазначив голова ради старійшин Бендерського козацького округу ЧКВ Сергій Савчук.

Козаки завжди стояли на варті державних кордонів Російської імперії, а Придністров’я сьогодні – це російський форпост. Варто зазначити, що козаки, як і раніше, захищають мир і спокій на нашій землі. «У кожного козака, насамперед, має бути поставлене завдання перед собою – це захист Батьківщини, своєї Вітчизни. Відповідно, ми приділяємо величезну увагу вихованню молоді, як своїх козаків, своїх дітей у дусі козацтва, також намагаємося популяризувати культуру, поширювати її в народні маси.

Ми співпрацюємо, практично з усіма навчальними закладами міста. Крім того, щороку проводимо спортивні збори козаків, за можливістю різні заходи та фестивалі», – зазначив отаман Бендерського округу Чорноморського козацького війська Володимир Богдан.

З нагоди ювілею козацького округу найкращим об’єднанням вручили нагороди. Творчі міські колективи також долучилися до привітань і представили цікаві музичні номери

Ярина ДОБРОВОЛЬСЬКА.

Автор фото: Віктор Бричак.