Кіцканська рапсодія

У кожного з нас є дорогі серцю місця, де ми народилися, вчилися, починали свій життєвий шлях. Це наша мала батьківщина, яка завжди залишається в нашій душі. Немає нічого, що може замінити місце, де ти народився, зробив перші кроки, сказав перше слово…


При слові Батьківщина перед уявним поглядом виникає цілком конкретний образ. У мене – моє рідне село Кіцкани, з його золоченими куполами Ново-Нямецького монастиря, з обеліском Слави, присвяченим солдатам, які билися в роки Великої Вітчизняної на Кіцканському плацдармі, з його працьовитими людьми, які прославили село в період колгоспного розквіту і продовжують примножувати його славу нині.

Ми пишаємося своєю історією, своїми жителями й хочемо, щоб про це знали і пам’ятали не тільки в селі, а й далеко за його межами. З цією метою й замислювалося понад рік тому написання книги про село Кіцкани. Був створений організаційний комітет, очолили який депутат Верховної Ради ПМР Ігор Ярич, головний редактор районної газети Олег Настасенко та глава адміністрації села Віктор Медведєв. Кілька місяців плідної колективної роботи увінчалися успіхом – з’явилася книга «Кіцканська рапсодія» (минуле і сьогодення). Це життєпис нашого села в досить сконцентрованому вигляді. Тут відображені важливі сторінки буття, заповітні імена, які не повинні канути в забуття. Адже постаті найдостойніших, їхні вчинки та справи допомагають звіряти правильність обраного маршруту, яким ми йдемо слідом за ними.

Перші примірники книги, видані коштом спонсорської допомоги депутата Ігоря Ярича, вийшли друком у минулому році. Та корективи, які вносить у наше життя пандемія, все відсували момент презентації видання. Нарешті, 21 січня 2022 року в актовому залі музею історії села відбулася зустріч редакційної групи на чолі з Ігорем Теодоровичем та Олегом Гавриловичем і організаційного комітету на чолі з главою адміністрації села Віктором Івановичем з керівниками установ та організацій села: В. Є Сирбу, Н. Ю. Кухаренком,К. С Проданом, К. П. Канцуром, Т. В. Жупановою та іншими.

На зустріч були запрошені шановані жителі села, орденоносці, ветерани праці: С. П. Вирцан,
Д. Л. Метура, Г. І. Гарбуз, В. Г. Оборочану, Б. В. Бризицький, Л. К. Тамащук, Л. Х. Ігнатенко, В. Є. Сирбу, Л. А. Трайхель, Т. Н. Касим, Ю. Г. Довгаль, В. С. Посторонко.

Перед присутніми виступили: редактор та упорядник видання Олег Настасенко, автор і спонсор книги Ігор Ярич. Це вони дали поетичну назву книжці, адже «рапсодія» – це інструментальний твір, вид музичної фантазії на народні теми, а «рапсод» означає «той, хто складає пісню». Отже автори увічнили в книжці тих, хто, як пісню свого життя, творив історію села.

Потім відбувся мініконцерт, у якому взяли участь молоді сільські поети: А. Фролова, А. Михайленко, І. Касим, а також учні школи мистецтв М. Лук’янов та І. Коломиченко, які продемонстрували свої музичні таланти.

По закінченні заходу всі представники установ села та шановні ветерани отримали в подарунок нову книгу.

Гості ознайомилися з діяльністю музею історії села, відвідавши його експозиційні зали та численні виставки, які розширили рамки нового видання «Кіцканська рапсодія».

Сподіваємося, що книга сподобається читачам і стане поштовхом до ще більш глибокого вивчення історії рідного краю

Завідувач музею
історії села Кіцкани
Тамара IГНАТЕНКО

Фото автора.