Тетянин день

Зимове свято, що відзначається наприкінці січня, люблять не лише ті, хто має таке гарне ім’я, але й студенти.

  Цей день почали відзначати ще в далекому III столітті на згадку про святу мученицю Татіану, а подія, що відбулася з нею три століття тому, була далеко не святковою. Саме 25 січня Татіану Римську було страчено за її віру в Ісуса Христа і невизнання язичництва.

Від 1755 року Тетянин день став ще й святом студентів. Цього дня було засновано Московський університет, а Тетяна, як вважається, є покровителькою всіх, хто гризе граніт науки. Більше того, засновником вишу був генерал-ад’ютант Іван Шувалов, мати якого теж Тетяна. Народилася ж вона якраз 25 січня.

Традиції на Тетянин день. У ніч на Тетяни дівчата та хлопці ворожили на своє кохання. Дівчата збиралися на вечорниці, де й удавалися до різних способів дізнатися про те, коли й за кого вийдуть заміж, з якої сторони чекати нареченого…

Незаміжні жінки майстрували на Тетянин день обереги у вигляді мітелок із пір’я та шматочків тканини й ховали їх за піч у будинку хлопця, в якого були закохані. Вони вірили, що після такого обряду той обов’язково покличе заміж.

А от дружини та господині пекли коровай, який мав форму сонця, запрошуючи небесне світило скоріше повернутися і принести з собою тепло і весну. Коровай їли за спільним столом, пригощаючи кожного члена сім’ї. До речі, з того, яким вийшов коровай, також пророкували майбутнє. Якщо зверху був горбок – до гарного життя. Якщо поверхня була рівною – до спокійного та розміреного життя. Тріщина на короваї – до сварок у сім’ї. А якщо він підгорів, то цю скоринку вирізали й давали з’їсти незаміжній дівчині. Вважалося, що після цього всі проблеми вона переноситиме з легкістю.

Цього дня готували щедрий стіл для всієї родини та навіть ставили порожню тарілку для тих, кого вже немає.

Прийнято вважати, що цього дня всі бажання збуваються. Тому люди шукали найвищого пагорба, йшли на нього і звідти, дивлячись на сонце, промовляли, чого їм хочеться.

Студенти 25 січня йшли до церкви та ставили свічку перед іконою святої Тетяни, просячи в неї успіхів у навчанні, ясної пам’яті та розуму.

Чого не можна робити. На Тетянин день не можна нікому відмовляти в допомозі, якщо про це просили. Інакше людина могла своєю відмовою накликати лихо на себе.

Заборонялося лихослів’я, образа та лайка не лише з рідними, а й із чужими людьми. Вважалося, що це спричинить лихо на дім.

Дівчатам не можна було валятися в ліжку до обіду, ходити брудними та неохайними цього дня, бо це обіцяло невдачі в особистому житті.

Не можна прибирати та займатися важкою фізичною працею. Дозволялося лише вибивати килимки. А якщо в будинку є дівчинка, то килимки виставляли біля порога, щоби показати, що господиня підростає. Прибирання обов’язково потрібно робити напередодні, щоб зустрічати свято в чистоті

Анастасія КАСИМ.

Фото: stv24.tv