Моніторинг цін у Придністров’ї – з трьох джерел

Редакція газети «Гомін» продовжує інформувати своїх читачів про ціни на соціально значущі товари в роздрібній мережі Придністров’я в порівнянні з Молдовою та Україною.


Нагадаємо, команда фахівців Міністерства економічного розвитку робить це з метою оптимізації власної цінової політики. За дорученням Уряду ПМР відбувається щомісячне інформування громадян республіки про результати їхньої роботи.

Розглянемо ціни на продукти харчування в Придністров’ї, Молдові та в Україні. Використовуватимемо дані Міністерства економічного розвитку (МЕР) ПМР станом на 13 січня поточного року.

Як і минулого разу, розпочнемо з аналізу цін на так званий «борщовий набір»: картоплю, капусту, буряк, моркву плюс цибулю ріпчасту. На початку січня фахівці Мінекономрозвитку здійснили моніторинг цін на ринках і в магазинах кількох населених пунктів Придністров’я, Молдови та України. Тому ми вирішили використати середні величини й перевели ціни на товари та послуги з леїв та гривень у придністровські рублі за курсом ПРБ.

Дещо зросла в нас ціна на картоплю. У порівнянні з останнім місяцем минулого року вона підвищилася на 1 рубль, і 1 кг коштує 6 рублів. У Молдові – 6,5, а в Україні – 8 рублів. Капуста – відповідно: 9; 10 та 12 рублів. Буряк – 7; 9 та 10 рублів. Морква – 8; 9 та 11 рублів. Цибуля – 7; 8; 9 рублів. Зроблений аналіз свідчить, що придністровські ціни на овочі залишаються нижчими, ніж у Молдові та Україні.

З-поміж фруктів фахівці звернули увагу на яблука. Нагадаємо, що в грудні 2021 року в Придністров’ї вони коштували 5 рублів, у Молдові – 6, а в Україні – 7 рублів за кілограм. Нині ціна на яблука – відповідно: 6; 8 та 9 рублів.

До речі, ціна на м’ясо на наших ринках, згідно з даними Міністерства економічного розвитку, також залишається нижчою, ніж у Молдові та в Україні. Це стосується яловичини й свинини та курятини. Причому незначна різниця в порівнянні з сусідами спостерігається за всіма позиціями як охолодженого, так і замороженого м’яса – від шиї та м’якоті до ребер. Щодо свіжої риби, дані по всіх трьох країнах наведені лише зі свіжого коропа. Риба відповідно коштує 45, 88 та 60 рублів.

Ціни на молочну продукцію в ПМР теж нижчі, ніж у сусідів. Двохсотграмове упакування вершкового масла жирністю 72,5 % у нас коштує 25 рублів, у Молдові – 26, а в найближчій області України – 37. На 50 копійок підвищилася ціна за один літр пастеризованого молока з 2,5 % жирністю в нас та в Молдові. Тепер він обійдеться в середньому відповідно в 11,5 рублів, в Україні ж він значно подорожчав і тепер коштує 26 рублів.

Приблизно така сама різниця на користь придністровських цін спостерігається і стосовно до кефіру, сиру, сметани та курячих яєць. А от ціна одного літра рафінованої олії приблизно однакова в нас і в сусідів: у ПМР та в Молдові в середньому 35 рублів, в Україні – 36. Сіль у нас і в Молдові приблизно однакова за ціною, а в Україні вона дещо дорожча. Вартість цукру за 1 кг у ПМР становить 14 рублів, у Молдові – 15 рублів, а в Україні – 16 рублів. У порівнянні з минулим місяцем на такому ж рівні залишилася ціна на гречку. Вона в середньому в нас коштує 27 рублів, у Молдові – 30, в Україні – 29. У ПМР на один рубль подорожчала вермішель вищого ґатунку. Тепер вона коштує 14 рублів. На 2,5 рублів цей продукт харчування подорожчав у Молдові та Україні. Тепер він коштує в обох державах 20 рублів відповідно.

У лютому наша газета ознайомить своїх читачів з оновленими цінами на продукти харчування в ПМР, Молдові та Україні

Сергій ЛЕВЧЕНКО.

Фото: leipzig.de