Онлайн-магазини – майбутнє місцевих виробників

Для підтримки місцевих виробників, просування та популяризації придністровської продукції на внутрішньому ринку Торгово-промислова палата ПМР у 2017 році ініціювала проект «Купуй придністровське!»


З 2019 року заходи проекту були включені до держпрограми з підтримки та розвитку підприємництва в республіці. Нинішнього року робота в цьому напрямку продовжиться: депутати схвалили фінансування в розмірі понад 400 тисяч рублів до Фонду розвитку підприємництва.

«Проект «Купуй придністровське!» включений у державну цільову програму розвитку підприємництва. Це підтверджує його важливість і те, що він потребує підтримки з боку держави. Цілі та завдання проекту – це, звичайно, просування вітчизняного товаровиробника, збільшення робочих місць. Заходи, які відбуваються в рамках цього проекту, допомагають громадянам познайомитися з товарами, що виробляються в нашій республіці. Жителі можуть не лише спробувати, торкнутися придністровської продукції, а й придбати. Дуже важливо, що цей проект реалізується в усіх містах та районах нашої республіки. Це дозволяє придністровцям навіть із найвіддаленіших міст дізнатися більше про товари, які виготовляють у нашій державі. Депутати Верховної Ради щорічно підтримують цей проект і на 2022 рік виділили фінансування на продовження його функціонування», –наголосив заступник голови Комітету з економічної політики Вадим Кравчук.

Минулого року депутати підтримали законопроект, який звільнив товаровиробників від сплати державного мита за використання товарного знаку «Купуй придністровське!» Це полегшило процес підключення придністровських товаровиробників до проекту.

У перші роки дії проекту у виставках-ярмарках та фестивалях під логотипом «Купуй придністровське!» брали участь близько 30–40 придністровських підприємств, із часом кількість його учасників зросла до 100. Це свідчення того, що проект реалізує свої завдання та з кожним роком доводить свою ефективність.

Ми всі чудово пам’ятаємо, що торік у рамках проекту «Купуй придністровське!» відбулися виставки-ярмарки в Рибниці, Тирасполі, Слободзеї та Дністровську, а також фестиваль «Вина та винограду» в Бендерах. Подібні заходи заплановані й на 2022 рік. Вони відбуватимуться в усіх містах, можливо, й у селищах.

У планах на майбутнє – розвиток онлайн-торгівлі. Однак спочатку необхідно створити єдину онлайн-платформу, де придністровські виробники зможуть зареєструвати свою продукцію, розмістити фотографії та опис товарів, що випускаються.

«Ми всі сьогодні перейшли в онлайн, сидимо за комп’ютерами, тож цілком логічно, що нашим виробникам доведеться розвивати торгівлю через Інтернет, тобто з доставкою. Проте кожному окремому виробнику невигідно займатися організацією онлайн-магазину та доставкою товарів. Тому ми спробуємо запропонувати, організувати та запустити єдиний інтернет-магазин. Він називатиметься «Купуй придністровське!» На цій онлайн-платформі будуть зібрані придністровські товари за групами. Найбільше завдання, яке стоїть перед нами, – це зуміти правильно організувати доставку товарів, особливо продуктів харчування», – розповів віце-президент Торгово-промислової палати Володимир Ісаєв.

Досвід попереднього року показав, що для підприємців онлайн-магазин – це цікавий додатковий канал для просування та продажу власної продукції. Таким чином, створення єдиної платіжної системи в Придністров’ї сприятиме розвитку інтернет-продажів

Христина ЖУРАВЕЛЬ.
Фото: tiraspol.ru