Міжнародний день батарейки

Винахід батарейки став можливим завдяки експериментам Олександра Вольта. Він перетворив хімічну енергію в електричну. Результат цієї роботи змінив увесь світ і хід історії. Саме тому в день народження відомого італійського вченого, 18 лютого, святкують і його велике відкриття.

Бездротові навушники, телефони, портативні акумулятори, електронні годинники існують завдяки батарейкам. Однак люди не завжди задумуються над тим, як саме вони працюють і завдяки чому. Кожен із нас уперше ознайомився з принципом дії батарейки в школі на уроках фізики під час проведення лабораторних робіт. Учні спостерігають за процесом, який  дає можливість зрозуміти дію заряду струму. Здійснити це нескладно, необхідні лише розчин мідного купоросу, два електроди та вольтметр.

З часів відкриття цього винаходу не припинялися роботи над тим, як зробити зазначений пристрій більш компактним і зручним у використанні. Тільки на початку ХХ століття з’явилися батарейки, які нагадують сучасні. За якістю вони бувають лужними, літієвими, сольовими, ртутно-цинковими, срібними та розміром від витягнутого циліндра до діаметра невеликої пігулки. Усі пристрої, які ми можемо назвати портативними, обладнані батарейками.

Цікаво, що є одноразові й акумуляторні батареї. Останні, у свою чергу, найбільш ефективні у використанні, оскільки їх можна заряджати й експлуатувати довше. На жаль, саме вони є найбільш небезпечними для довкілля, оскільки в них міститься високий відсоток шкідливих хімічних сполук.

Зворотна сторона цього відкриття – безумовна шкода для природи у випадку їх неправильної утилізації. Якщо батарейки потрапляють у навколишнє середовище, то під впливом кліматичних умов їхня оболонка поступово руйнується, й отруйні речовини потрапляють у ґрунт і воду. Це одна з важливих екологічних проблем.

У всьому світі намагаються зменшити негативні наслідки неправильної утилізації використаних батарейок, організовуючи їх централізований збір серед населення. І Придністров’я не залишається поза межами цієї нагальної проблеми. У республіці функціонує волонтерський та екологічний рухи. Одним із перших і яскравих можна відзначити «Еко ПМР», члени якого значну частину свого часу приділяють питанню правильної утилізації батарейок.

У результаті багаторічної й наполегливої роботи волонтерів екологічного руху і просто небайдужих людей по всій республіці відкрито сотні пунктів прийому. Для зручності зазначені пункти розташовані в людних місцях:  магазинах, торговельних центрах, ринках, підприємствах,  навчальних закладах, кав’ярнях тощо. На вигляд – це невеликі контейнери чи коробки з розміщеною на них інформацією про необхідність централізованого збору батарейок, їх правильну утилізацію.

Щорічно в навчальних закладах республіки відбуваються просвітницькі акції про шкідливий вплив на природу, а втім і на здоров’я людини, відпрацьованих і неправильно утилізованих батарейок.

У пунктах прийому можна здавати не тільки пальчикові батарейки, наприклад, з пульта для телевізора, але й потужні батареї від старих телефонів чи фотоапаратів.

Нині людство надає перевагу більш екологічним джерелам енергії – сонячним батареям. Більшість учених вважає, що саме такий спосіб здобувати енергію незабаром стане для нас більш поширеним і звичним, як колись стала маленька пальчикова батарейка, і найголовніше – більш екологічним. Тому, слідуючи прогресу, не варто забувати про те, як ми змінюємо світ, у якому жити нашим дітям

Марина СОВА.