Захисники Вітчизни – Придністров’я вірні сини!

Попри зміну часів і політичних систем день 23 лютого, як і десятиліття тому, асоціюється насамперед з мужністю та стійкістю людського характеру, силою духу та відданістю Батьківщині. У всіх містах Придністров’я відзначили День захисника Вітчизни.

Історія свята бере свій початок 28 січня 1918 року, коли голова Раднаркому Володимир Ленін підписав Декрет про організацію Робітничо-Селянської Червоної Армії.

У 1919 році було запропоноване святкування річниці створення Червоної Армії. Пізніше в уряді вирішили поєднати його з Днем Червоного подарунка (17 лютого), й було наказано «…організувати мітинги, концерти та спектаклі». День 17 лютого припав на понеділок, тому подію перенесли на неділю, 23 лютого. Свято дістало офіційну назву – День народження Червоної Армії. У 1920-1921 роках його не відзначали, а згадали лише 1922 року, й відтоді воно стало великим всенародним святом. На Красній площі відбувся парад військ Московського гарнізону, а ввечері – урочисте засідання Московської Ради разом із представниками військових частин Московського гарнізону.

Днем захисника Вітчизни свято називається лише з січня 2006 року.

У Придністров’ї День захисника Вітчизни належить до переліку професійних свят, є неробочим святковим днем, присвяченим усім поколінням захисників Вітчизни. У всіх населених пунктах цього дня жителі покладали живі квіти до Вічного вогню, підніжжя обелісків та на гранітні плити з висіченими іменами визволителів.

На столичному Меморіалі Слави 23 лютого були присутні: Президент ПМР Вадим Красносельський, заступник Голови Верховної Ради Галина Антюфєєва, заступник Голови Уряду з питань правового регулювання і взаємодії з органами державної влади – керівник Апарату Уряду ПМР Станіслав Касап, перший Президент ПМР Ігор Смирнов, керівники силових відомств, ветерани Збройних сил.

Вадим Красносельський звернувся зі словами привітань до всіх, хто сьогодні стоїть на варті миру на придністровській землі: «Усім захисникам Вітчизни хочу побажати насамперед миру, щоб вони свої навички відточували на полігонах, стрільбищах, на навчаннях. Миру, благополуччя, стабільності, здійснення простих людських бажань».

Глава держави адресував слова особливої подяки військовослужбовцям Миротворчих сил, акцентував значущість їхньої присутності в республіці та внеску у справу збереження миру в різні періоди в різних точках світу.

Президент наголосив, що наш обов’язок перед загиблими воїнами – шанувати й пам’ятати всіх поіменно, зводити пам’ятники, ставитися до цього на належному людському та державному рівні: «Держави, які пам’ятають свою історію, мають право на майбутнє. Ті ж, хто перекручує, зневажає своїх предків, приречені. Їх шкода, по-людськи».

Олександр ЗАЙЧУК.

Фото прес-служби Президента.