Зв’язок багатьох поколінь патріотів

Колективи майже всіх осередків культури Кам’янського району провели заходи з нагоди Дня захисника Вітчизни. В онлайн-форматі відбулися концерти. Бібліотекарі підготували медіа-години та бесіди з тими, хто обрав професію, керуючись крилатою фразою з фільму «Офіцери».

Лейтмотивом цих заходів було не лише вшанування людей, які охороняють мир і спокій на нашій землі, а й патріотичне виховання молоді. Ветерани Великої Вітчизняної, воїни-інтернаціоналісти, захисники Придністров’я – наочний приклад служіння Вітчизні для молодого покоління.

Відрадно, що на урочистому заході районного масштабу було багато школярів. Дізнавшись у соцмережах про те, що члени республіканського молодіжно-патріотичного руху «Спадкоємці Перемог» привезуть у Кам’янку виставку зброї й обмундирування, вони прийшли задовго до початку свята. Зацікавлено спостерігали, як хлопці розкладають експонати. Коли ж зрозуміли, що їх можна не тільки розглядати, а брати в руки й уважно вивчати, – тоді-то і почалося справжнє спілкування, під час якого підлітки дізнавалися, чим билися наші та іноземні військові в різні епохи, порівнювали тактико-технічні характеристики зброї, приміряли армійські головні убори…

Своїми армійськими спогадами ділилися діди, батьки та старші брати, що з честю виконали свій військовий обов’язок. Віднині чимало юних кам’янчан по-новому дивитимуться на членів своїх сімей – як на захисників Вітчизни.

Через пандемію 23 лютого вперше відзначали не в районному Будинку культури, а у сквері Героїв. І тут наочним став зв’язок багатьох поколінь патріотів: від фельдмаршала Вітчизняної війни 1812 року Петра Вітгенштейна – до захисників Придністров’я, які сьогодні вірою та правдою служать нашій країні. Споглядаючи барельєфи з зображеннями земляків – Героїв Радянського Союзу, кожен згадував рідних і близьких, які відстояли в суворі роки свободу рідної землі.

Військовий комісар Кам’янського району підполковник Роман Васильєв пом’янув добрим словом Євгенію Григорівну Полоз, яку нещодавно ми всім містом провели в останню путь. Вона, як і тисячі ветеранів Великої Вітчизняної війни, була для нас символом Великої Перемоги. Скільки вистачало сил, залишалася старшим другом молодим патріотам, стала живим прикладом любові до Батьківщини для декількох поколінь кам’янчан.

«Представники нинішнього покоління, які служать в армії та в різних воєнізованих структурах, гідні своїх предків і з честю продовжують славні традиції», –підкреслив глава Кам’янської державної адміністрації Володимир Бичков, вручаючи грамоти співробітникам силових структур, які сумлінно виконують службові обов’язки та демонструють при цьому високий вишкіл та професіоналізм.

Неможливо уявити військові будні та свята без духового оркестру. Про це знає кожен, хто в різні роки служив в армії. Під супровід труб і барабанів солдати піднімалися в атаки й крокували переможними маршами на парадах. Мелодії, що лунали в героїчні моменти нашої історії, подарував учасникам урочистостей народний духовий оркестр під керівництвом відмінного працівника культури ПМР Михайла Оларя. Ще довго над мирним містом пливли пісні, присвячені відомими та юними артистами захисникам Вітчизни різних поколінь, що на смерть стояли за рідну землю, відстоювали свободу і незалежність інших держав, брали участь у миротворчих місіях і ліквідації наслідків стихійних лих, рятували людей під час надзвичайних ситуацій, і тим, хто сьогодні береже наш із вами спокій

Ніна ПАНАЇДА.

Фото автора.