Оперштаб – про головне

На черговому засіданні Оперативного штабу при Президентові з профілактики та протидії поширенню коронавірусу йшлося про те, що станом на 21 лютого носіями COVID-19 є 4 225 придністровців. 1 312 з них проходять лікування в умовах спеціалізованих стаціонарів.

На сьогодні в коронавірусному блоці РКЛ зайнято 374 ліжко-місця, на базі БЦМіД – 121, в міськлікарні Бендер – 228, у спеціалізованому стаціонарі на майданчику госпіталю РГІВВВ – 68, у госпіталі Рибниці – 166, Дубоссар – 128, Слободзеї – 140. На базі психіатричної лікарні села Вихватинці лікування проходять 17 опікуваних, у госпіталі другого рівня на базі УВП-3 лікуються троє ув’язнених. На 115 одиниць скорочено ліжковий фонд Дубоссарського та Рибницького госпіталів. Згорнуто інфекційний стаціонар у профілакторії «Тиротекс» і госпіталі Первомайського Будинку ветеранів.

Завантаженість госпітальної мережі становить 72 %. Важко переносить коронавірус 241 людина (18 % від кількості госпіталізованих), 34 перебувають у реанімаційних відділеннях, троє підключені до апаратів ШВЛ. 2 879 придністровців лікуються вдома. Кількість інфікованих дітей – 65 осіб (минулого тижня коронавірус був зафіксований у 83 неповнолітніх).

Протягом тижня досліджено 9 072 проби біоматеріалу громадян із підозрою на наявність інфекції (за весь час пандемії – 464 189). Факт захворювання у звітному періоді підтвердився у 3 120 випадках. Середньодобова захворюваність – 446 (тижнем раніше – 632). 2 % хворих померли (за тиждень 31 летальний результат). 100 386 осіб – 94 % інфікованих – перемогли хворобу (протягом звітного тижня 4 988 видужали). На обов’язковій самоізоляції перебувають 2 426 придністровців.

За звітний період 1 038 громадян пройшли повний курс вакцинації. Усього в ПМР від COVID-19 щеплено 141 299 осіб або 30,4 % дорослого населення.

Рішення Оперштабу від 18 лютого 2022 року. За умови суворого дотримання санітарно-епідеміологічних вимог і норм з 21 лютого дозволити:

– діяльність в очному режимі організацій додаткової освіти всіх типів і видів, незалежно від організаційно-правових форм і форм власності (секцій, гуртків художньо-естетичного, декоративно-прикладного, образотворчого, технічного, соціально-прикладного, пізнавально-розвивального, фізкультурно-спортивного спрямування тощо);

– роботу кінотеатрів і Державного театру драми та комедії (за суворого дотримання соціального дистанціювання, маскового режиму і вхідного фільтра);

– проведення розважально-дозвільних та інших масових заходів у культурно-дозвільних установах (за суворого дотримання соціального дистанціювання, маскового режиму і вхідного фільтра);

– діяльність спортивно-оздоровчих комплексів (тренажерних і фітнес-залів, спортивних клубів та басейнів);

– функціонування закладів громадського харчування (ресторанів, кафе, барів) у нічний час, при цьому виключити роботу нічних розважальних центрів, клубів, дискотек, а також заборонити надання послуг караоке.

За недотримання цими об’єктами карантинних заходів, установлених рішеннями Оперштабу з профілактики та запобігання поширенню коронавірусної інфекції, Постановою Уряду ПМР від 15 червня 2020 року № 209 «Про введення обмежувальних заходів (карантину) із запобігання поширенню коронавірусної інфекції COVID-19» у чинній редакції, їхня діяльність на підставі відповідної постанови може бути припинена строком до 7 днів з накладенням штрафних санкцій згідно з чинним законодавством ПМР.

Рішення Оперштабу від 21 лютого 2022 року. У зв’язку зі зниженням рівня захворюваності на нову коронавірусну інфекцію:

– з 28 лютого здійснити перехід на очну форму навчання освітніх закладів усіх типів і видів (початкової, середньої, середньої спеціальної та вищої професійної освіти) з дотриманням санітарно-епідеміологічних вимог на період дії карантинних обмежень;

– зняти введені з 31 січня 2022 року тимчасові карантинні обмеження, що стосуються роботи підготовчих курсів для майбутніх першокласників, відновити діяльність суб’єктів господарювання за дотримання санітарно-епідеміологічних вимог на період дії карантинних обмежень;

– дозволити переведення виключно одного шкільного класу чи групи дитсадка на певний термін перебування в карантині у разі виявлення носія вірусу в одному колективі (без закриття шкіл і дитячих садків у цілому)

Олександр ПЕТРЕНКО.
Фото: novostipmr.com