Ефективна робота законодавців

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради 22 лютого депутати розглянули понад 20 питань.


За повідомленнями парламентської прес-служби, серед прийнятих у першому читанні документів проект закону «Про внесення зміни та доповнень до Кодексу Придністровської Молдавської Республіки про адміністративні правопорушення» та вдосконалення закону про державну реєстрацію юридичних осіб та індивідуальних підприємців.

Зміни КоАП стосуються встановлення адміністративної відповідальності за нанесення побоїв або заподіяння легких тілесних ушкоджень. Їх запропонував Прокурор ПМР Антолій Гурецький.

За словами офіційного представника Прокурора Наталії Капшук, за завдання побоїв або скоєння інших насильницьких дій, які спричинили фізичний біль, але не завдали короткочасного розладу здоров’ю або втрати працездатності пропонується встановити адмінштраф від 10 до 50 РР МЗП або обов’язкові роботи на строк до 60 годин. «Рішення прийматимуть суд або адмінкомісія, залежно від запропонованого покарання», – пояснила представник Прокуратури.

Зокрема, пропонується уточнити в законопроекті поняття легких тілесних ушкоджень.

Заступник Голови Верховної Ради Галина Антюфєєва зазначила, що депутати концептуально не заперечують пропонованих змін, при цьому наголошують на необхідності визначення змісту поняття «інші насильницькі дії». «Ми пропонуємо в другому читанні ще попрацювати й переглянути деякі положення законопроекту. На засіданні Комітету також обговорювали питання щодо скорочення розміру штрафу», – підкреслила віце-спікер.

Законопроект прийнятий у першому читанні та доопрацьовуватиметься до наступного розгляду другого читання з урахуванням пропозицій депутатів.

Законодавці також ухвалили в першому читанні пакет законопроектів, які спрощують процедуру реєстрації юридичних осіб та індивідуальних підприємців і в деяких випадках звільняють їх від сплати державного мита. Наприклад, пропонується виключити перереєстрацію індивідуального підприємця (селянсько-фермерського господарства) загалом, як правове явище та механізм, замінивши «внесенням змін до відомостей про ІП (СФГ), що містяться в Єдиному державному реєстрі індивідуальних підприємців», а також дозволити індивідуальним підприємцям не надавати для реєстрації копії документів, що засвідчують особу та підтверджують реєстрацію або прописку в Придністров’ї.

У другому остаточному читанні депутати ухвалили ініціативу Президента ПМР, яка на законодавчому рівні закріплює деякі населені пункти (під час здійснення провадження у кримінальних та адміністративних справах) за судами в інших районах. Наприклад, щодо мешканців Дністровська, Кременчука та Суклеї справи розглядатимуться в Тираспольському міському суді, а щодо мешканців Паркан, Кіцкан та Меренешт – у Бендерському міському суді

Микола ЮРКЕВИЧ.
Фото прес-служби Верховної Ради