Григоріопольська держадміністрація відзвітувалася

Підсумки своєї діяльності підбила й держадміністрація Григоріопольського району та міста Григоріополя. Звітував місцевий глава Олег Габужа. Доповідь заслухали та обговорили Президент, керівники органів законодавчої та виконавчої влади, депутати.

Населення району

Офіційні статистичні дані: кількість жителів – 38 293 особи. У 2021 році народилося 214 малюків. Міграційний приріст склав 170 осіб. Зареєстровано 141 шлюб та 97 фактів розірвання шлюбу.

Прибутки місцевого бюджету

Доповідач поінформував, що прибутки у 2021 році склали майже 130 млн рублів (на 9,5 млн

більше, ніж у 2020 р.). Власні прибутки теж зросли й складають 62 %. Розмір трансфертів з республіканського бюджету, навпаки, скоротився на 2,5 млн. Витрати минулого року досягли 125,4 млн рублів, з яких 90 млн (72 %) – на покриття соціально захищених статей.

Дорожня галузь

На розвиток цієї галузі було виділено 15,5 млн, які освоєні практично повністю. У звітному періоді упорядковували не тільки дорожнє полотно, а й тротуари, території для паркування автотранспорту  й прилеглі до соціально значущих установ.

Ремонт і реконструкція

У Григоріополі відремонтовано будівлю центральної бібліотеки й розпочато ремонт Літнього театру та упорядкування міського пляжу. На ці об’єкти було виділено 1,2 млн рублів. Ще 9 млн – кошти ФКВ-2021 – направили на реконструкцію головного входу в ЦПКіВ, упорядкування площі Захисників Придністров’я, будівництво спортивного майданчика з ролердромом і полем для мініфутболу. Глава держадміністрації говорив про капітальний ремонт двох дитсадків, оновлення системи теплопостачання Григоріопольської школи № 3, виконання покрівельних робіт у школах Ташлика, Красної Горки, Делакеу, а також григоріопольського спорткомплексу. Вдалося профінансувати здійснення косметичних ремонтів у дев’яти освітніх закладах, у трьох сільських школах замінили віконні та дверні блоки, для двох шкіл закупили комп’ютерну техніку. Крім того, у звітному році повністю замінене асфальтове покриття картодрому. Додатково виділяли гроші на придбання двох десятків картів. Кошти були направлені також на заміну віконних блоків у під’їздах багатоквартирних будинків. За програмою виконання наказів виборців була приділена увага кільком освітнім, спортивним та медичним закладам району. Придбали, наприклад, автомобілі для лікарських амбулаторій сіл Шипка і Спея. Для жителів сіл Тея і Токмазея упорядкували паркову зону.

Пільгове кредитування

Керівник районної адміністрації повідомив, що 23 СФГ (селянсько-фермерські господарства) отримали 3,4 млн рублів. На п’ять років видано кредити під 1 % чотирьом молодим сім’ям на поліпшення житлових умов, а молодим фахівцям – два безвідсоткових кредити по 100 тисяч рублів.

Дискусійна частина наради

Вадим Красносельський по завершенні звітної частини наради цікавився функціонуванням місцевого підрозділу водоканалу. За словами Олега Габужі, ситуація змінилася на краще зі зміною структурної приналежності й керівництва установи.

Президент націлив держадміністрацію Григоріопольського району на подальше упорядкування населених пунктів, зокрема й у рамках програми ФКВ. На розширеному засіданні було вирішено у 2022 році провести реконструкцію гребної бази та центрального міського парку, відремонтувати чотири дитячих садки, загальноосвітню школу села Красна Горка та Григоріопольську спортшколу. На картодромі Президент доручив обладнати бокси для автотехніки. Будуть виділені кошти на створення й оснащення спортмайданчиків. Для ремонту міської поліклініки й прилеглої до неї території виділено понад 7 млн рублів.

Озеленення населених пунктів, вирубка зелених насаджень, вивезення деревини стали темою діалогу з Президентом. Він зупинився і на проблематиці стану доріг, експлуатованих великовантажівками.

Вадим Красносельський говорив також про проведення культурно-масових заходів у місті та селах району й закликав максимально розвивати діяльність творчих колективів.

Керівник держави був задоволений результатами діяльності державної адміністрації Григоріо-польського району й націлив її на подальшу плідну роботу.

Законодавці, що представляють у Верховній Раді інтереси жителів Григоріопольського району, теж відзначили ефективність роботи держадміністрації і належний рівень взаємодії з депутатами

Олена ДВОРСЬКА.
Фото: novostipmr.com