Коригування республіканського бюджету

Головним питанням порядку денного чергового засідання Уряду республіки, що відбулося 22 лютого, став розгляд проекту закону «Про внесення змін і доповнень до Закону «Про республіканський бюджет на 2022 рік».

Документ представила перший заступник міністра фінансів Олена Рускевич. Згідно з даними Мінфіну на 1 січня 2022 року на рахунках республіканського бюджету сформований залишок у сумі 301 млн рублів. Ці кошти було запропоновано розподілити таким чином:

  1. Збільшити витрати Дорожнього фонду на 91,5 млн рублів, зокрема 55 млн рублів передбачити на ремонт другорядних доріг, а 36,5 млн – на ремонт соціально значущих шляхів. Проект пропонує поповнити засоби фонду капвкладень на 28 млн рублів, з яких на програму будівництва та реконструкції виділити 22 млн, зокрема 13 млн направити на нові об’єкти, включені у план дій за пропозицією Глави держави Вадима Красносельського.
  2. На розвиток інфраструктури регіонів, а також організацій охорони здоров’я, освіти та соціального захисту пропонується виділити 20 млн рублів. За профілем МОЗ Уряд наполягає на збільшенні витрат на 6,6 млн рублів. Цю суму планується спрямувати на фінансування хірургічного лікування серцевих патологій, ендопротезування і на додаткове забезпечення медикаментами ветеранів Великої Вітчизняної війни та захисників Придністров’я.

Крім того, передбачається виділення цільових субсидій містам і районам на збільшення держзамовлень з упорядкування та озеленення територій (15,8 млн рублів). Ще передбачається фінансувати заходи з виплати допомоги індивідуальним підприємцям і компенсацій підприємствам за час простою в сумі 1 млн рублів. Йдеться тільки про ті виробництва, діяльність яких була припинена через продовження дії обмежувальних заходів у зв’язку з пандемією.

Окремо зупинилися на можливому перерозподілі залишків у місцевих бюджетах: 32 млн рублів мають строго цільове призначення і спрямовуватимуться на ті ж цілі. Також пропонується збільшити видатки місцевих бюджетів на 46 млн рублів. Серед основних напрямків – забезпечення додаткових заходів з розвитку рекреаційних зон і облаштування пляжів у регіонах, у тому числі з коштів республіканського бюджету буде виділено понад 5 млн рублів цільовими субсидіями.

Коментуючи проект закону, Олександр Мартинов зазначив, що йдеться в першу чергу про збільшення фінансування соціально значущих статей витрат бюджету, а також тих напрямків, які сприяють розвиткові держави.

«Вважаємо, що саме тепер ці залишки необхідно розподілити, щоб оперативно можна було освоювати кошти за тими напрямками, які на сьогодні обговорили», – сказав Голова Уряду. Найближчим часом увесь пакет пропозицій щодо корекції бюджету направлять на розгляд до Верховної Ради ПМР.

Компенсації дітям-сиротам

На засіданні члени Уряду ПМР розглянули ініціативу про додаткові гарантії з соціального захисту дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків стосовно дотримання їхніх житлових прав. Основні аспекти цього документа окреслила керівник профільного відомства Олена Куліченко. «Нині в черзі на одержання житла перебувають 1 188 дітей-сиріт, а можливості програми забезпечення житловими приміщеннями дітей-сиріт, на жаль, не дозволяють в одну мить розв’язати проблему всіх, хто чекає житла», – підкреслила міністр із соціального захисту та праці.

Як розповіла Олена Куліченко, за законом у 2022 році на придбання окремого житла дітям-сиротам передбачено понад 9 млн рублів. Це вартість 41 квартири. Поки держава не купила квартиру, дітям-сиротам дають кімнату в гуртожитку. Якщо немає й такої можливості, то Уряд пропонує з коштів місцевих бюджетів відшкодовувати їм грошову компенсацію за комерційне наймання житла. Найближчим часом буде розроблений документ, який регулюватиме порядок, розміри та умови надання такої щомісячної компенсації. На це додатково знадобиться 2 млн рублів. Якщо проект буде схвалений, то програма запрацює вже у 2023 році.

Про пом’якшення обмежувальних заходів (карантину)

Ще одним важливим питанням порядку денного засідання стало внесення змін до Постанови Уряду «Про введення обмежувальних заходів (карантину) щодо запобігання поширенню коронавірусної інфекції «COVID-19». Йшлося про пом’якшення заходів, пов’язаних з пандемією. Одностайним рішенням учасників обговорення Постанову вищого виконавчого органу ПМР ухвалили

Iгор ШЕВЧЕНКО.

Фото прес-служби Уряду.