Кругообіг добра

Стрітення Господнє – одне з найважливіших православних свят. Для віруючих воно сповнене глибокого символізму.

Згідно з переказами, на 40-й день після народження Ісуса його батьки Йосиф і Марія принесли немовля у храм. Там його побачили Анна-пророчиця, що сповістила людям про пришестя месії, та праведний старець Симеон. Так 15 лютого стало днем, коли знання та життєвий досвід зустрічаються з молодістю, а дух – зі світом.

Нині в нашому суспільстві існує чимало об’єднань, які беруть участь у цікавих проектах, займаються добродійною діяльністю та соціальним служінням. У Кам’янському районі таку роботу активно ведуть члени молодіжного крила Загальнопридністровського народного форуму (ЗНФ). Третій рік вони організовують заходи, що об’єднують різні покоління: концерти та конкурси, лекції та дискусії, спортивні змагання й акції милосердя. Завдяки їхній активній життєвій позиції добродійну допомогу дістали хворі діти, сироти, малозабезпечені сім’ї. 2022-й молодь ЗНФ почала з акції «Диво у Різдво». Напередодні цього свята на Кам’янщині був оголошений збір дитячих іграшок, ігор для навчання і розвитку, книжок, канцелярських товарів для неблагополучних і малозабезпечених сімей району. На Різдво Дід Мороз зі Снігуронькою відвідали два десятки родин і вручили дітям подарунки та солодощі.

На Стрітення Господнє активісти молодіжного крила Кам’янського територіального відділення ЗНФ, після молебню в церкві Першої Пречистої, спільно з настоятелем храму протоієреєм Сергієм провели добродійну акцію «Кругообіг добра». «Рішення надати допомогу людям, які перебувають у скрутній життєвій ситуації, народилося під час повсякденної волонтерської діяльності, якою ми займаємося з початку пандемії, – розповіла керівник молодіжного крила Анастасія Гнатишена. – Доставляючи продукти й ліки самотнім людям, які відбувають карантин, ми раз у раз помічаємо адреси, де потрібна моральна підтримка чи матеріальна допомога. Якісь проблеми можемо вирішити зразу, а для розв’язання складніших потрібно об’єднати зусилля волонтерів і різних структур із матеріальною підтримкою спонсорів.

Ми висловлюємо щиру подяку всім, хто не залишається байдужим до чужої біди, а бере участь у подібних акціях і щедро ділиться теплотою своєї душі. Завдяки суспільній підтримці, шестеро кам’янчан, зокрема інваліди та самотні літні люди, отримали 15 лютого продуктові набори. Протоієрей Сергій вручив їм ікони та православні календарі».

Цікаво, що назва цієї добродійної акції народилася під час відвідин людей. Віра Кодреску, дізнавшись, з якою метою заглянули до неї волонтери, спочатку намагалася направити молодих людей до тих, хто, на її думку, більше потребує допомоги. Вона ж, мовляв, іще здатна сама працювати та заробляти. Щоправда, на 76-ому році Віра Опанасівна ще працює двірником у міському дитячому садку № 7. Важкій роботі, в результаті якої територія дошкільної установи завжди чиста й має затишний вигляд, вона присвятила десятки років. З тіточки Віри, як звали її перші вихованці, перетворилася на бабусю, яку люблять і поважають усі: члени трудового колективу, малята та їхні батьки. Добро, яке несе світові ця скромна жінка, повернулося до неї завдяки волонтерам.

«Треба щоб люди, зіткнувшись із труднощами, не почувалися самотніми, безпомічними та забутими, щоб ніколи не втрачали віри на допомогу. Наші земляки мають знати, що на світі є місце для милосердя, – відзначила Анастасія Гнатишена. – Тому активісти молодіжного крила ЗНФ продовжують залучати до «Кругообігу добра» всіх, хто розділяє ідеї благодійності та волонтерства»

Тетяна ГРИЦЮК.

Фото автора.