Професійне обличчя художнього світу

Тираспольська картинна галерея презентувала щорічну звітну виставку Спілки художників Придністров’я. На вернісажі представлені 90 мистецьких робіт, створених упродовж 2020, 2021 і навіть 2022 років.

Експозиція як ніколи багатопланова. Живопис у реалістичному жанрі, імпресіонізм, графіка, валяння шерстю захоплюють яскравістю, легкістю та оригінальністю виконання.

Щорічна виставка – це зріз суспільного життя. Репрезентовані славетні художники: Віктор Радованов, Василь Рудяга, Олег Болтнєв, Антоніна Колобнєва, Павло Китаєв, Валерій Куліченко та багато інших. Свою початкову лепту в образотворче мистецтво Придністров’я цього разу внесли п’ятеро молодих кандидатів на вступ до Спілки художників, зокрема: Лілія Орлова, Валерія Барбієр, Анастасія Швець, Олеся Іванова та Світлана Назарова. Наступним кроком до професії найближчим часом стане їхня власна виставка.

Голова Спілки Ольга Горбаченко-Литвин зазначила, що основним критерієм відбору 25 представлених діячів мистецтва став їхній професіоналізм. Адже майстерність загартовується великим обсягом практики, багаторічною наполегливою працею, вона досягається через оволодіння різними техніками.

Координатор виставки, завідувач філії картинної галереї Майя Браду виступила на вернісажі з урочистим словом: «Спілка професійних майстрів і художнього мистецтва Придністров’я піднесла столиці справжній подарунок. Вона представила на суд глядачів свої найкращі творчі роботи. Це цікава та очікувана подія, яка показала в загальній експозиційній площі художників різних поколінь».

Окремою тематикою стали картини, виконані на пленерах, організованих Спілкою художників республіки. Ознайомитися з ними ближче нам допомогла живописець Світлана Гуцул.

Пленери – це зібрання художників на природі з метою написання картин. Вихід зі стін майстерень дуже важливий для свіжого сприйняття і нових ідей. Великим плюсом є наявність природного світла і швидкоплинність моменту, який живописець прагне встигнути відбити на полотні.

Це завжди симбіоз досвідчених художників і початківців. Існують як республіканські, так і міжнародні пленери. Підсумками подібних зустрічей стали такі картини: «Осінь у Сучевиці», «Осінь у Буковині», «Осінній букет», «Колір абрикосів». Світлана зізнається, що в її душі досі зберігається трепет перед відкриттям. Це враження відрізняється від обстановки майстерні та студії. Полотна немов починають вигравати по-іншому, коли перебувають у взаємодії експозиції, дбайливо складеної мистецтвознавцями.

Художниця Наталія Ямпольська, навпаки, працює з абстрактними й символічними накресленнями у своїй творчості. Для неї важливо залишити місце для фантазії та внутрішнього світу глядача. Щоб кожен зміг побачити щось своє та інтерпретувати зображені сюжети. Це робить її картини, наприклад, «Гранатовий сон» і «Нове життя» більш багатоплановими та глибокими. У техніці повсть Наталія представила дві великі роботи: «Деметра» та «Яблука Єви».

Заслужений художник ПМР Євген Іовіца висловив цікаву думку про те, що з кожним разом вернісаж стає все більш цікавим. Є прекрасні роботи філософського плану і застиглий натуралізм.

«Зображуючи природу, її обов’язково необхідно перетворити, пропустити крізь своє бачення і змусити глядача повірити, що це правда. Однак у простому перенесенні реальності на полотно вже немає сенсу як такого. Тепер усе змінюється. Мистецтво повинне виходити за рамки й відшукувати нові шляхи вираження в архітектурі, дизайні та інших формах. У планах – підготовка виставки народного авангарду», – поділився Євген Пилипович.

Сучасність завжди накладає відбиток на мистецтво. Є роботи, написані з вікон ковід-госпіталю, чи, наприклад, створені під впливом сильного контрасту після перенесеної хвороби. Все це не відразу впадає в очі, але неодмінно відчувається публікою.

Ми сподіваємося, що ця виставка відкриє щось нове як для глядача, так і для інших діячів мистецтва.

Експозиція буде відкрита для відвідування до 20 березня в Тираспольській картинній галереї за адресою: провулок Набережний, 1

Поліна РЕШЕТНIКОВА.

Автор фото: Марина Сова.