Новини коротко

Право жити на рідній землі надійно захищене

Окремому резервному прикордонному козацькому полку Міністерства державної безпеки ПМР –унікальному підрозділу, який не має аналогів на пострадянському просторі, 1 березня виповнилося 29 років від дня заснування.

У всіх своїх починаннях військовослужбовці полку, як і всі козаки-чорноморці, намагаються слідувати звичаям і традиціям козацтва: відвідують церкву, шанують герб, гімн, прапор ЧKB та ікону Донської Божої Матері, що зберігається у військовому храмі.

Козаки Окремого резервного прикордонного козацького полку вірні традиціям Чорноморського козацтва та військовій присязі. Придністровський народ упевнений: мирна праця та його право жити на рідній землі надійно захищені.

Придністров’я – українським біженцям

За рішенням Президента Вадима Красносельського в Придністров’ї створено Оперативний штаб у зв’язку із ситуацією в Україні.

Члени Оперштабу зазначили, що обстановка в Придністров’ї штатна. Республіка приймає на своїй території іноземних громадян, які залишають Україну та потребують тимчасового розміщення.

Станом на даний момент проживання прибулих організоване на чотирьох майданчиках: профілакторіїв «Сонячний» (Дністровськ) та ММЗ (Рибниця), готелі «Дністровський сад» (Дубоссари) та Кам’янської СДЮШОР. Готові до розгортання у разі потреби ще три столичні локації – табір «Спартак», профілакторій «Тиротекс», готель «Спорт» (Тираспольська СДЮШОР боротьби та боксу), два об’єкти Рибниці – спортшкола № 2 та СК «Ювілейний», а також гуртожиток Кам’янського політехнічного технікуму.

Делегація ООН оцінила роботу, що проводиться в ПМР з надання сприяння громадянам України

У Придністров’ї побували представники Організації Об’єднаних Націй (ООН), щоб ознайомитися з наданням допомоги іноземним громадянам, які прибувають з України і вимушені тимчасово перебувати на території ПМР, повідомив прес-центр МВС. У відомстві відбулася зустріч керівника Оперштабу Віталія Нягу з делегацією ООН.

Члени делегації дали високу оцінку діяльності Оперштабу. Вони також завітали до санаторію-профілакторію «Сонячний», де оглянули їдальню, житлові кімнати, поспілкувалися з постояльцями. Директор профілакторію Олеся Шевчук розповіла, що всі приїжджі забезпечені харчуванням, дітям запропоновано розважальну програму. Як зазначили представники ООН, рівень організації підтримки справив на них позитивне враження.

Начальник Головного Управління з надзвичайних ситуацій МВС ПМР Вадим Шмаленко, який супроводжував делегацію, зауважив, що біженці висловлювали велику подяку за можливість жити в таких гарних умовах на придністровській землі. Офіцер також повідомив, що співробітники відомства допомагають розподіляти й доставляти гуманітарну допомогу прибулим, яка надходить від придністровців на адресу МВС.

Придністровці надають реальну допомогу біженцям

У містах республіки триває збір гуманітарної допомоги для громадян України.

Охочі приносять одяг, взуття, засоби гігієни (гелі для душу, шампуні, засоби для купання дітей), канцтовари, продукти з тривалим терміном зберігання: консерви, печиво, цукерки, чай, каву.

У Рибниці та Кам’янці пункти прийому гуманітарної допомоги розміщені в приміщеннях держадміністрацій.

У Дубоссарах – у волонтерському штабі «Ми поряд» на вул. Дзержинського, буд. 7. У Тирасполі – у волонтерському штабі на вул. Леніна, буд. 37 та у Міському молодіжному центрі по вул. Луначарського, буд. 13.

Iнтерв’ю газеті «Гомін» Уповноваженого з прав людини в ПМР

В’ячеслав Косинський разом зі своїми помічниками з прав дітей відвідав пункти тимчасового розміщення іноземних громадян.

Йдеться про ті, що приймають громадян України в Первомайську та Дністровську. «Можу засвідчити, що умови перебування біженців досить пристойні. Вони живуть у санаторії-профілакторії «Сонячний», забезпечені окремими кімнатами з телевізором та Wi-Fi, гарячою водою, харчуванням. Їхні діти можуть відвідувати школу та дитячий садочок», – сказав Уповноважений.

Оперштаб: інформація на 3 березня

Минулої доби в пункти тимчасового розміщення іноземних громадян на території ПМР заселилися 52 особи. Серед них 21 дитина.

Усього в місцях тимчасового розміщення перебуває 225 іноземних громадян, серед них – 83 дитини.

– У санаторії-профілакторії «Сонячний» у Дністровську – 105 дорослих та 60 дітей.

– У санаторії-профілакторії «Металург» у Рибниці – 29 дорослих та 14 дітей.

– У готелі «Дністровський сад» у Дубоссарах – 4 дорослих та 4 дитини.

– У готелі СДЮШОР № 2 у Кам’янці нині постояльців немає.

Вночі по допомогу звернулися дев’ятеро людей, які прибули з України. Їх тимчасово розмістили до резервного пункту – санаторію-профілакторію «Тиротекс» у столиці. Звідти людей перевезуть до Дністровська.

З моменту відкриття цих пунктів можливістю тимчасового розміщення скористалися 575 осіб: 392 дорослі, 183 дитини.

Мінпрос запускає акцію «Волонтер-педагог»

Придністровські вчителі допоможуть школярам, змушеним тимчасово перебувати в нашій республіці, освоїти освітні програми.

З кожною дитиною проводитимуть заняття 1-2 рази на тиждень у позаурочний час. Записатися на консультації можна в адміністрації школи.

Довідки телефоном: 533 23497.