Мінсільгосп підбив підсумки 2021 року

У Міністерстві сільського господарства та природних ресурсів ПМР (Мінсільгоспі) 1 березня відбулася колегія про підсумки діяльності відомства за 2021 рік. Засідання проводилося в режимі відеоконференції, до якої залучилися Президент Вадим Красносельський та Голова Уряду Олександр Мартинов.

Основним доповідачем виступив заступник керівника міністерства Олег Ділігул. Він розповів про річні підсумки діяльності в галузі агропромислового комплексу (АПК). Зокрема, нагадав, що відомство працює за державною програмою розвитку АПК на 2019 – 2026 роки. Заступник міністра зазначив, що активність сільгоспвиробників, їхня комплексна держпідтримка, використання сучасних досягнень у царині агрономії сприяли підвищенню врожайності та збільшенню валового збору продукції. «Попри наслідки складного 2020 року і негативний вплив специфічних погодних умов 2021-го під час жнив, урожай зернових у звітному році був на високому рівні – 645 тисяч тонн», – констатував Олег Ділігул. – Перевищено важливий для економіки показник: 1 тонна зерна на одного жителя». Озимої пшениці прибрано 385 тисяч тонн, кукурудзи на зерно – 185 тисяч тонн, соняшнику – 124 тисячі тонн, овочевих культур – 35 тисяч тонн, плодів – 18,5 тисячі тонн, винограду – 22 тисячі тонн. Як важливий фактор він відзначив помітне збільшення показника зі збору картоплі – до 8 тисяч тонн.

Спостерігається зростання виробництва тваринницької продукції. Підвищився відсоток забезпеченості населення власною свининою, яловичиною та м’ясом птиці. Важлива характеристика галузі тваринництва – валове виробництво молока. За три роки цей показник зріс на 38,8 %, або на 4 тисячі тонн, і склав у 2021 році 14,4 тисячі тонн. У молочному виробництві також велика роль державної підтримки, зокрема у вигляді виплати 1 рубля за кожен літр зданого на перероблення молока. Наприклад, за дотаціями звернулися 42 організації, 30 з яких – колгоспно-фермерські господарства. За рік профінансовано 12,8 млн рублів. Поголів’я корів зросло за рік на 17,9 %. На придбання 245 нетелів державою було виділено 3,2 млн рублів.

Інформацію та докладний аналіз ситуації в галузі раціонального використання та відтворення природних ресурсів надала заступник міністра Людмила Пількова. Вона повідомила, що в ПМР зареєстровано 91 родовище (11 – пильного вапняку, по 6 – кремнеземистих порід, цементної сировини й вапняку на щебінь і бут, 45 – піщано-гравійних порід, 14 – цегельно-черепичної сировини, по одному – вапняку для цукрової сировини та виробництва вапна, скляних пісків, пісків-спорожнювачів). У розробці перебувають 29 родовищ. 2021 року обсяг видобутку піщано-гравійної суміші та глини зріс, за іншими видами спостерігається зниження.

Доповідач розповіла, що площа лісового фонду республіки становить 29,7 тис. га. Для збільшення лісистості у 2021 році висаджено 130 га лісових культур: дуба, ясена, акації, сосни, горіха чорного, тополі гібридної. У 2022-му заплановано висадити зелені насадження на площі 355,27 га.

Керівник Мінсільгоспу Олександр Розенберг виділив найактуальніші напрямки діяльності відомства на перспективу. Говорив про розробку кадастру земель та розвиток меліоративного комплексу. Коментуючи тему збереження водних ресурсів, зупинився на таких проблемах, як скорочення місткості Дністра, необхідність санації річки – очищення дна від мулистих відкладень.

Голова Уряду ПМР Олександр Мартинов детально зупинився на заходах держпідтримки сільськогосподарської галузі, відзначивши їхню ефективність. Говорячи про структури, активно залучені до комплексної роботи з розвитку ділянки АПК, він назвав Мінекономрозвитку, банківські установи, що надають кредитні ресурси, а також громадські організації, які представляють інтереси великого, середнього та малого бізнесу.

Підсумки роботи колегії підбив Вадим Красносельський. Він нагадав про особисту принципову позицію – одним із найважливіших елементів незалежності республіки є її самодостатність, зокрема – продовольча безпека.

Президент нагадав про завдання, яке ставив раніше: вміст продуктового кошика – зернова, плодоовочева і м’ясо-молочна продукція – має вироблятися в ПМР. У республіці для цього є всі необхідні ресурси, але того, що зроблено для цього, замало. Роботу зі стовідсоткової самозабезпеченості харчовими продуктами потрібно продовжувати.

Глава держави також зупинився на такій значущій проблемі, як розвиток інфраструктури не тільки аграрних підприємств, а і сільських населених пунктів. Це важливо для закріплення людей у сільській місцевості. Подальшого розвитку також потребує сільський туризм. Говорив він і про збереження природних ресурсів.

Цьому Вадим Красносельський присвятив окремий блок свого виступу. Він виділив п’ять основних напрямків, які вимагають жорсткого контролю: земля, надра, ліс, вода, повітря. Він підкреслив, що без дбайливого ставлення до них та ефективного їх використання неможливо досягти продовольчої безпеки.

Завершуючи виступ, Президент зазначив, що міністерство за підсумками 2021 року виконало поставлені завдання задовільно. Він висловив упевненість, що перспектив розвитку сільського господарства та природоохоронної галузі є багато, для їх реалізації наявні всі можливості. За умови розумного і професійного керівництва, а також відповідального ставлення кожного фахівця до своєї справи результати не змусять довго себе чекати

Олександр ПЕТРЕНКО.

Фото прес-служби Президента.