Ефективна робота законодавців

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради 2 березня депутати розглянули низку законопроектів, які стосуються галузей освіти та культури.

За повідомленнями парламентської прес-служби, студенти-ординатори, які навчаються коштом республіканського бюджету, повинні укладати договір про обов’язкове працевлаштування в державних медичних установах.

Відповідні поправки депутати Верховної Ради ухвалили в другому остаточному читанні. Ініціаторами внесення поправок до закону «Про освіту» є члени профільного Комітету – парламентарії Ігор Буга, Олег Василатій, Андрій Сафонов, Павло Шинкарюк. Згідно з чинним законодавством випускники вишів, які навчалися на бюджеті, мають відпрацювати до 3 років у державних організаціях. Законодавчий недолік виявився щодо студентів-ординаторів після того, як у республіці була впроваджена ординатура замість інтернатури. На думку авторів законопроекту, з огляду на нинішній дефіцит медиків необхідно, щоб ця категорія випускників також після навчання працювала в державних установах. Термін – від 3 до 5 років після навчання за програмою ординатури. Порядок виконання договору встановлюватиме Уряд. Ухвалені зміни до закону «Про освіту» направлені на підпис Президенту ПМР Вадиму Красносельському.

На пленарному засіданні депутати підтримали в першому читанні зміни до закону «Про статус військовослужбовців». Документ стосується студентів, призваних на військову службу. Вони зможуть продовжити навчання за заочною або вечірньою формою, незалежно від того, на якому курсі навчаються. Поправки внесені через те, що в чинному законі передбачено додаткову підставу для заочного навчання студентів-строковиків після закінчення першого курсу. Профільний Комітет продовжить роботу над змінами до закону, які запропонували депутати Ігор Буга, Андрій Сафонов та Павло Шинкарюк.

Ще один об’єкт Бендерської фортеці – «Потерна півбастіону № 5», розташований за адресою вул. Петра Паніна, 2/2, доповнив Єдиний державний реєстр нерухомих об’єктів культурної спадщини. Уточнені також адреси розташування всіх об’єктів у межах фортеці. Депутати ухвалили відповідні поправки одразу у двох читаннях. Законопроект спрямований на підпис Главі держави.

Нагадаємо, пам’ятники, включені до державного реєстру, перебувають під охороною держави, отже ведеться робота для їх збереження. В реєстр включені об’єкти культурної спадщини, пов’язані з історією ПМР та створені майже 40 років тому. До таких належать пам’ятники, присвячені загиблим захисникам ПМР та подіям, пов’язаним із захистом нашої республіки, а також меморіальні квартири та будинки, в яких жили визначні особи, що мають особливі заслуги перед Придністров’ям. На думку Ігоря Буги, пам’ятники – це історія держави, яка дістанеться наступним поколінням

Микола ЮРКЕВИЧ.