З ювілеєм, «Слободзейские вести»!

Перший номер Слободзейської районної газети побачив світ 6 березня 1932 року. Саме того дня 90 років тому перший редактор видання «Приднестровский колхозник» I. М. Iорданов написав: «До друку дозволяю».

З того часу районна газета підтримувала конструктивний діалог із читачами, перебувала у вирі подій і завжди була разом із тими, хто пішов на священний бій із фашизмом, хто відновлював рідне Придністров’я після вигнання окупантів з нашої землі, хто обробляв землю, перетворюючи Слободзейський район на квітучий сад.

«Районкою» був і «Приднестровский колхозник», що прокладав плугом першу борозну, створюючи колективне господарство, і «Сталинский путь», шлях, який торували, відновлюючи зруйноване війною народне господарство, і «Ленинское знамя», яке вело до нових звершень, і «Знамя победы», під яким було здобуто значну перемогу над розрухою, і «Днестровская правда», в яку свято вірили, та «Сельская новь», що прикрашала села та селища району.

З 1 січня 1991 року районна газета називається «Слободзейские вести». Образно кажучи, вона ніби поєднала невидимими нитками червоного орача 30-х років із механізатором-мехатроніком, який керує сучасним комбайном. Між ними – тисячі історичних подій, десятки тисяч людей, що причетні до них, сотні тисяч опублікованих матеріалів. Згадаймо найяскравіші віхи цієї історії.

У Молдавії 1 лютого 1973 року підбили підсумки республіканського конкурсу на кращу за художньо-технічним оформленням і поліграфічним виконанням районну, міську газету. Редакцію Слободзейської районної газети «Сельская новь» і Тираспольську друкарню заохотили дипломами. З нагоди 50-річчя заснування видання нагородили Грамотою Президії Верховної Ради МРСР.

Під керівництвом головного редактора Олега Настасенка, якого призначили на цю посаду наприкінці 1983 року, журналісти не тільки розповідали про те, що відбувалося в районі, а й самі ставали учасниками подій. Наприкінці лютого 1984 року «Сельская новь» організувала «круглий стіл» на молочному комплексі в Чобручах. З метою стимулювання ефективності виробництва редакція заснувала перехідний Червоний вимпел районної газети для передовиків тваринництва села. Його вручали, підбиваючи підсумки кожної декади місяця.

Коли значущим для району стало спорудження профтехучилища та райлікарні, газета заснувала свої вимпели для найкращих будівельних підрозділів, які зводили ці будови. Результати висвітлювали на «Екрані соцзмагання». За успіхи, досягнуті в капітальному будівництві в 1984 році, район був нагороджений Червоним прапором ЦК Компартії Молдавії та Молдрадпрофу республіки.

Сільськогосподарський напрямок завжди був основним у роботі редакції газети. Уже понад 10 років її колектив співпрацює з Міністерством сільського господарства та природних ресурсів ПМР – готує на його замовлення розгорнуті матеріали й тематичні добірки, а також разом із відомством видає республіканський сільськогосподарський та екологічний журнал «АгроЕкопартнер».

Ще один важливий напрямок діяльності редакції – розвиток творчості та морально-етичне виховання мешканців району. У рубриках газети «Творчість читачів» і «Літературна вітальня» регулярно публікуються твори передплатників «Сельских вестей». При редакції створене районне літературне об’єднання «Поклик душі». Воно й дало життя сповненому активної діяльності відділу Спілки письменників ПМР. До 5-ї річниці ЛітО силами журналістів газети видано першу збірку віршів поетів Слободзейського району – «Поклик душі».

Окремо слід сказати про творчі конкурси газети для дітей та молоді до 30 років. Вони проводяться вже впродовж кількох останніх років і набувають все більшої популярності, а підбиття підсумків виливається у справжнє свято дитячо-юнацької творчості. До складу журі та до підбиття підсумків залучають журналістів газети, письменників і поетів Спілки письменників, членів Спілки журналістів Придністров’я, представників держадміністрації району, депутатів. Лауреати конкурсу отримують дипломи та подарунки.

У 2000 році «Слободзейские вести» стали лауреатом присвяченого 10-річчю ПМР республіканського конкурсу на краще висвітлення у ЗМІ діяльності правоохоронних органів. У 2012 році за тісну співпрацю з українськими ЗМІ редакцію «районки» нагородили дипломом Спілки журналістів України.

Висновок простий: народжена в бурхливий для всіх час, пройшовши 90 років із народом через перемоги та звершення, труднощі й випробування, газета завжди залишалася авторитетним, шанованим і популярним виданням, якому вірять, черговий номер якого з нетерпінням чекають.

Редакційний колектив дбайливо зберігає традиції своїх попередників – авторів, які вміли шукати дорогу до серця читачів, захоплювали їх своєю майстерністю. Без жодного сумніву, газету чекає довгий шлях розвитку. Успіхів їй на цьому терені та процвітання. З 90-річчям, «Слободзейские вести»!

Павло ОСТАПЕНКО.

Фото автора.