Дорожній рух республіки – в надійних руках

Виповнилося 30 років Управлінню державної автомобільної інспекції (ДАI) Міністерства внутрішніх справ ПМР.

Підрозділ був організований перед трагічними подіями 1992 року, коли міліціонери, які забезпечували порядок на дорогах МРСР з часів існування Радянського Союзу, перейшли під юрисдикцію молодої республіки. Офіційно відділ ДАІ став частиною апарату УВС ПМР 24 лютого 1992-го. До травня в службі було сім відділень ДАІ в усіх містах республіки та чотири міжрайонні реєстраційно-екзаменаційні підрозділи в Тирасполі, Бендерах, Дубоссарах та Рибниці. Відділ ДАІ МВС ПМР 2002 року був реорганізований в Управління ДАІ МВС ПМР.

Цю важливу структуру з жовтня 2021 року очолює підполковник міліції Андрій Байзан. Він зазначив, що з 1992 року і до сьогодні Державтоінспекція та її діяльність зазнали кардинальних змін: «Створено Республіканську картотеку транспортних засобів. Технічний огляд автотранспорту здійснюється на спеціалізованих станціях технічного огляду (СТО) з використанням сучасних приладів. Основним напрямом службової діяльності УДАІ залишається забезпечення безпеки на дорогах та зміцнення дисципліни серед учасників дорожнього руху; попередження, припинення та виявлення правопорушень, зниження аварійності на дорогах ПМР, розкриття злочинів, охорона громадського порядку». У правоохоронному органі завжди аналізують дорожньо-транспортні пригоди. Наприклад, за результатами проведеного аналізу аварійності, зі 135 облікованих дорожньо-транспортних пригод, зареєстрованих у 2021 році, найбільш поширеним видом, зокрема за кількістю постраждалих осіб, є наїзд на пішоходів – 52 аварії або 38,5 % (від загального кількості).

Спричинюють ДТП здебільшого порушення правил маневрування (20,5 %), виїзд на смугу зустрічного руху та порушення правил обгону (близько 7 %), керування транспортним засобом у нетверезому стані (понад 5 %), порушення правил проїзду пішохідних переходів (понад 5 %), непокора сигналам регулювання, недотримання вимог дорожніх знаків (понад 5 %).

Допомагають у роботі співробітникам УДАІ камери системи «Безпечне місто». Не залишається непоміченим жодне правопорушення, зокрема й по лінії безпеки дорожнього руху.

Андрій Анатолійович зауважив, що співробітники ДАІ особливу увагу приділяють питанню дитячого травматизму: «У цьому напрямку міліцейська робота не стоїть на місці. Інспектори проводять сучасні профілактичні акції «Засвітись! Будь помітним на дорозі!», «Будь модним – стань помітним у темряві», де розповідають про користь та необхідність використання світловідбивачів та їх елементів на одязі, «Увага, пішохід!», «Увага, велосипедист!». Інспектори роз’яснюють і нагадують правила поведінки на дорозі не тільки дорослим, а й дітям».

У перспективі міліцейського підрозділу – організація роботи щодо гарантування безпеки дорожнього руху на підставі та прикладах із досвіду європейських країн. Андрій Байзан розповів, що планується розглянути можливість зміни режимів руху на аварійно-небезпечних ділянках із використанням технологій останніх наукових досягнень. Наприклад, «Розумний пішохідний перехід». Це унікальний програмно-апаратний комплекс, який допоможе значно підвищити безпеку пішоходів та зменшити ймовірність наїзду автомобілів у зоні нерегульованого пішохідного переходу, особливо в темну пору доби або погану погоду.

Найголовніше для співробітників УДАЇ – це люди, прислухаючись до яких вони ставлять перед собою нові завдання та орієнтири

Сергій ЛЕВЧЕНКО.

Фото автора.