Талант і визнання з Тернівки

Відбулася традиційна церемонія нагородження переможців державнопубліцистичного конкурсу «Людина року». Серед нагороджених за підсумками 2021 року – п’ятеро жінок. У номінації «Талант і визнання» переможницею стала директор Будинку культури села Тернівка Тетяна Арику.

Тетяна Олександрівна – людина широкої душі, для якої робота є головним сенсом усього життя. У 1984 році вона закінчила Кишинівський (МРСР) державний інститут ім. Г. Музическу за фахом «Культурно-просвітницька робота». Відтак, уже впродовж 35 років працює в селі Тернівка, з них – 27 літ поспіль керує сільським Будинком культури.

Збереження та розвиток народних традицій, обрядів і звичаїв – основний напрямок творчої діяльності культурної установи, де функціонує вісім колективів художньої самодіяльності. За особистої ініціативи директора створений фольклорний ансамбль «Датина», який розвиває та зберігає молдавську культуру, музична студія «Чобэнаш», де хлопці та дівчата залюбки освоюють гру на духових інструментах – флуєрі та наї, а також ансамбль ложкарів «Калинка». Усі ці колективи беруть найактивнішу участь не лише в районних, а й у республіканських конкурсах та фестивалях. Сама Тетяна Олександрівна керує дитячим колективом театральної мініатюри.

Понад 10 років сільський осередок культури перебував в аварійному стані, але навіть у тяжких умовах керівник дбала про культурне життя односельців. Нещодавно в будівлі здійснили масштабну реконструкцію. За ремонтом і відновленням культурної установи, можна сказати, спостерігала вся республіка. Нині Будинок культури села Тернівка є одним із найкращих у Слободзейському районі.

Уміння спілкуватися та домовлятися, а також ділова хватка Тетяни Олександрівни сприяли залученню до діяльності БК громадськості села, керівників підприємств та організацій. Директор зуміла залучити понад 80 тисяч доларів позабюджетних коштів, які були використані на ремонтні роботи та придбання меблів. Окрім цього, для творчих колективів закупили костюми.

Досвідчений і небайдужий керівник, вона налагодила спільну діяльність із Будинком-музеєм молдавської культури «Каса Караман», розробила та провела на їх базі фестиваль «Киралейса, лейса, Доамне…!», а також присвячені народним традиціям та звичаям весняні свята «Мерцішор-2020» і «Масляна». Завдяки такій співпраці вдалося привернути увагу до села чималої кількості місцевих та іноземних туристів. Директор не залишає поза увагою й патріотичне виховання молоді, прищеплює юнакам і дівчатам принципи та навички здорового способу життя та сімейні цінності.

За час карантину Будинок культури с. Тернівка досить успішно освоїв новий вид надання послуг населенню в онлайн-форматі – це майстер-класи, концерти, вітальні листівки, які розміщуються в соціальних мережах.

У листопаді 2021 року Тетяні Арику присвоєно вищу кваліфікаційну категорію керівника закладу культури клубного типу. За багаторічну сумлінну працю вона неодноразово заохочена грамотами та листами подяки Управління культури Слободзейського району, адміністрації села Тернівка, Верховної Ради ПМР. У 2001-му директора нагородили Грамотою Президента ПМР, з 2004-го Тетяна Олександрівна удостоєна почесного звання «Відмінний працівник культури ПМР», з лютого 2022 року – «Заслужений працівник культури ПМР».

Талановиту переможницю з Тернівки привітали глава Слободзейської районної держадміністрації Василь Тищенко та начальник місцевого Управління культури Наталія Михайловська

Iрина МАСЛОВА.
Фото автора.