МАТИ – найважливіша «професія» у світі

Немає більшого щастя у світі, ніж посмішки дітей. Врешті-решт, саме для цього всі ми живемо та працюємо, зігріваючи теплом і любов’ю кожне дитяче серце, об’єднуючи зусилля заради майбутнього – ми виховуємо достойних громадян, які неодмінно стануть гордістю держави.

Галина Дмитрівна Мельничук працює вчителькою початкових класів у Тираспольській СШ № 18.

Разом із чоловіком Андрієм вона виховує шістьох дітей: трьох доньок і трьох синів. Розповідає, що стати багатодітною мамою мріяла ще з дитинства. «У наших сім’ях було лише по двоє дітей. Я познайомилася з майбутнім чоловіком у школі. Замислюватися над великою родиною почала після перегляду фільму «Однажды двадцать лет спустя». Дуже рекомендую його тим, для кого в пріоритеті виступають не матеріальні, а духовні цінності. Фільм, звичайно, –не керівництво до дії, бо виховувати багатьох дітей, дійсно, складно і дорого в будь-який час: колись і нині також. Та головна думка про те, що щастя вище за будь-які матеріальні досягнення, що воно саме в дітях, у великій дружній сім’ї, у дбайливій матері, в чоловікові, що любить і допомагає. Цілком із нею згодна», – розповіла Галина. Діти в них доглянуті виховані, навчаються успішно, відвідують музичну та художню школи.

Найстаршій із дітей, Анні, вже 22 роки, наймолодшій Олександрі – 6 років. Робочий день Галини Дмитрівни розпочинається о 6-й ранку. Вона готує сніданок, усіх збирає, дає завдання на день. «Після роботи необхідно всіх дітей нагодувати, вислухати, дізнатися, як минув їхній день, яким він був, перевірити уроки, – розповіла мама. – Звичайно, старші діти допомагають по господарству, і ввечері мені вже не треба хапатися за все й одразу. Всіх ми привчили до порядку та праці».

Допомагає багатодітним сім’ям і держава: школярі забезпечені безплатними обідами. У цій сім’ї виплати в розмірі 240 рублів на дитину спрямовують на оплату комунальних послуг.

Багатодітна мама зауважила, що материнство є щастям і великим випробуванням для жінки: «Воно відкриває наші нові грані та можливості. Вдячна Андрієві, що він завжди зі мною поруч і допомагає ростити й виховувати наших синів і дочок. Останню дитину я народила вже після 40 років. Запорукою сімейного щастя є взаємоповага усіх її членів та любов».

Галина не приховує, що, як у будь-якій сім’ї, в них із чоловіком теж були непорозуміння, особливо після народження дітей: «Дитина – це випробування на міцність сім’ї. Однак ми подолали всі труднощі, тільки зміцнивши свій союз. Звичайно, труднощі були, але, попри все це, кожен рік спільного життя був цікавим, і я не хотіла б нічого змінювати, хоч би це було можливо».

Жінка вважає, що кожній матері треба пам’ятник поставити. Бо виховуючи дітей, вона зайнята 24 години, не має вихідних, обідньої перерви, відпустки. «Шкода, що не існує такої професії – «мати». Якби за неї платили зарплату, багато жінок залишилися б вдома і більше часу приділяли своїм дітям», – переконана вона.

Галина Дмитрівна зізнається, що сім’я – це, дійсно, дуже важливо, але все ж таки матерям необхідно мати можливість відпочивати й зайнятися хобі, хоча б півгодини на день. Це допоможе відволіктися та зняти напругу. Вона впевнена, що в результаті сім’я стане тільки міцнішою. До того ж, не варто забувати, що мати – це приклад для дітей. Якщо вона ні до чого не прагнутиме, то малюки це побачать і скопіюють таку модель поведінки. До речі, Галина цікавиться дизайном інтер’єру, випробовує це у своїй оселі.

«Турботи – це тимчасові труднощі. До того ж, що більше дітей, то більше досвіду. З першою дитиною, насправді, важко. З другою і третьою вже починаєш розуміти, що потрібно малюкові, а з наступними вже заздалегідь можна передбачити їхні бажання та потреби», – поділилася досвідом Галина Дмитрівна.

На пропозицію нашого кореспондента дати пораду молодим і майбутнім батькам, ця чудова мати сказала: «Проводьте більше часу зі своїми дітьми – це головне в житті. Я вважаю, що через дітей із нами розмовляють ангели, діти – це світло, доброта. Напевно, тому в мене їх багато».

Тож погодьмося, діти –це диво, яке наповнює життя кожного дорослого сенсом, щирою радістю і теплотою. Вони так потребують любові, турботи та батьківської ласки, а коли поруч є люблячі тато і мама, щасливе життя їм забезпечене

Олександр ЗАЙЧУК.

Фото автора.