Не залишили напризволяще

Відколи до Придністров’я почали прибувати біженці з України, керівництво республіки, громадські організації, громадяни, небайдужі до своїх найближчих сусідів, приймають нужденних.

Ми відповідаємо вдячністю на те, що Україна свого часу прийняла понад 100 тисяч біженців із Придністров’я під час воєнної агресії Молдови 1992 року.

Уже 28 лютого Оперативний штаб зі сприяння іноземним громадянам, змушеним тимчасово перебувати на території ПМР, ухвалив рішення про готовність республіки надати необхідну допомогу всім, хто прибуває до Придністров’я. Таким особам допомагають у розміщенні, першочерговому життєзабезпеченні: надають предмети першої необхідності, харчування, медикаменти тощо.

З метою перевірки умов, в які потрапили прибулі з України та вимушені тимчасово перебувати на території ПМР, 1 березня в республіку приїхали представники Організації Об’єднаних Націй (ООН). Вони зустрілися з керівником Оперштабу Віталієм Нягу, відвідали санаторій-профілакторій «Сонячний», де оглянули їдальню, житлові кімнати, поспілкувалися з постояльцями.

Фахівці побували на КПП «Первомайськ – Кучурган», у наметовому містечку, обладнаному для зосередження людей, які чекають на транспорт.

Того ж дня керівник Управління Верховного комісара ООН у справах біженців у Молдові Бетранд Бланк завітав до Дубоссарського туристично-готельного комплексу «Дністровський сад», де розміщують громадян з України. Гостей супроводжували представники МЗС ПМР та Дубоссарської держадміністрації. Члени делегації зазначили, що рівень організації прийому біженців справив на них позитивне враження.

Другий день весни підтвердив: придністровці продовжують надавати допомогу іноземним громадянам, які тимчасово перебувають у республіці. Не змогла залишитися осторонь чужого лиха і молода мама з Бендер Ольга Кияну. Дівчина їздила на пункт пропуску «Кучурган» та безкоштовно привозила людей до Придністров’я, допомагала їм у розселенні.

«Багато людей, рятуючи своє життя, взяли лише документи, вони залишилися без особистих речей. Наприклад, прийшла жінка пішки з 9-місячною дитиною. Вона не їла більше доби, у неї пропало молоко. Це жах, мурашки по шкірі. Волонтер її зустрів, нагодував та відвіз у Дубоссари», – розповіла Ольга.

Крім того, дівчина організувала збір всього необхідного. Написала про це в соціальних мережах. Відразу відгукнулося багато однодумців. «Коли виникла вся ця ситуація, я зрозуміла, що хочу допомогти людям. Я ж не одна така, кинула клич в Інстаграмі, написала: хто хоче допомогти – я особисто приїду та заберу речі, розвезу їх нужденним», – призналася Ольга.

Діти з України – в дитсадках і школах Придністров’я

Від біженців, що перебувають на території ПМР та від їхніх законних представників надійшло 188 заяв щодо зарахування дітей до навчальних закладів Придністров’я. До занять вже приступили 174 учні сусідньої держави. Дитячі садки відвідують 65 малюків. Усі діти забезпечуються безкоштовним харчуванням та медобслуговуванням.

Бендерська гімназія № 3 ім. I. П. Котляревського долучилася до республіканської акції з надання допомоги прибулим з України, та вже прийняла до своєї шкільної родини 36 дітей з українських міст Одеси, Теплодару, Чорноморська, Кучургана, Миколаєва. Щодня кількість учнів збільшується. Для підтримки кожного з них, а також їхніх родин, педагоги та учні роблять все, що їм під силу, аби показати свою єдність у ці складні часи.

Республіканська громадська організація «Укрпросвіта» ім. Тараса Шевченка також не залишилася осторонь та надала учням посильну допомогу – продуктові набори, в яких були цукор, печиво, чай, цукерки та яблука. Подарунки новачкам вручив голова організації Володимир Боднар у день 208-ї річниці від дня народження Великого Кобзаря. Діти мали нагоду приєднатися до заходу, присвяченого цій даті: читали твори, співали пісні на вірші поета.

Цього дня прибулих познайомили з історією створення гімназії. Розповіли, що в ПМР функціонують три офіційні мови, однією з яких є українська. Саме завдяки цьому учні можуть вивчати рідну мову, літературу та сприяють розвиткові українських народних традицій, звичаїв на теренах Придністров’я.

Українських громадян ознайомили з музеями Тирасполя

Для українців організували екскурсію столичними музеями. Подорож розпочалася з Меморіалу Слави, де поховано захисників батьківщини різних часів.

В історико-краєзнавчому музеї вони ознайомилися з колекцією експонатів, що охоплює історію міста дорадянського та довоєнного періодів, а також часів Великої Вітчизняної війни.

Гостям показали історичну частину Тирасполя – пороховий льох бастіону святого Володимира, розташований на території Тираспольської фортеці. На екскурсії було близько 60 людей, включаючи дітей.

За даними Оперштабу, станом на 10 березня в Придністров’ї перебуває понад 6 тисяч українських громадян, які тимчасово прибули через ситуацію в Україні.

З них 532 особи (майже половина – це діти) розселені в пунктах тимчасового проживання іноземних громадян.

Більшість прибулих – 238 осіб – розмістилися в Тирасполі та 202 у Дністровську. Вони проживають у готелі «Спорт» при столичній СДЮШОР боротьби та боксу, а також у санаторіях-профілакторіях «Тиротекс» та «Сонячний». У готелі «Дністровський сад» у Дубоссарах мешкають 7 людей.

Пункти розміщення заповнені на 81 %. Усього з моменту відкриття таких центрів можливістю зупинитися в Придністров’ї скористалися 1 184 особи, вимушених покинути Україну.

Станом на 10 березня дитячі садки відвідують 130 малюків, у школи та український ліцей ходять 372 учні.

Нагадуємо: на території Придністров’я продовжують діяти центри тимчасового розміщення громадян, які прибувають з України. За допомогою можна звернутися на гарячі лінії, до відділень міліції або до волонтерів

Уляна БОНДАРЧУК.
Фото: novostipmr.com