Перспективи нового мікрорайону столиці

Минулого року до земельного фонду Тирасполя офіційно передали частину угідь Слободзейського району. Розташовані вони фактично в межах міста – між виїздом у бік Одеси та зрошувальним каналом.

За словами головного архітектора Тирасполя Віталія Гончарова, на перетині вулиць Суклейської та Одеської планується зведення 10 дев’ятиповерхових будинків каркасного типу вільного планування. «Вони розраховані на проживання в середньому 3 672 осіб. Перші поверхи деяких будівель використовуватимуться під міні-магазини та об’єкти побутового обслуговування жителів. Упорядкують і внутрішньобудинкові території: побудують дитячі та спортивні майданчики, квітники. За планом передбачені під’їзні шляхи, площадки відведени для вигулу собак і збору побутових відходів», – розповів представник столичної держадміністрації.

У новому мікрорайоні Одеський буде побудована і своя триповерхова школа, розрахована на 1 000 учнів. На її території облаштують спортивну зону: міні-футбольне поле, волейбольний та баскетбольний майданчики, стаціонарні тренажери, бігові доріжки та невеликий легкоатлетичний комплекс. Також спорудять дитячий садок на 300 місць.

Передбачено в мікрорайоні паркову зону, в якій будуть фонтан, розважальний комплекс для дітей та інші потрібні для відпочинку елементи інфраструктури.

За планом, на території нового житлового комплексу зведуть 11 триповерхових будинків покращеного планування з мансардами, в яких проживатимуть 1 056 людей. Уздовж Суклейської вулиці спорудять 500 двоярусних гаражних боксів, автомайстерню, шиномонтаж та автомийку, а також і невеликий майданчик, на якому водії зможуть відпрацьовувати навички водіння та паркування.

У південній частині мікрорайону планується побудувати 140 таунхаусів (зблоковані приватні будинки з мансардними поверхами) зі своїми площадками для стоянки автомобілів та парково-палісадникової зони.

У мікрорайоні Октябрський біля магазину «Тридцятий» є незаймана територія площею 7 736 м2 муніципальної землі. На цьому місці планують звести три дев’ятиповерхові житлові будинки каркасного типу вільного планування. Одна багатоповерхівка матиме два під’їзди, ще дві – по одному. Три будинки розраховані на 144 квартири.

Обладнають і прибудинкову територію з зоною відпочинку для мешканців, дитячими та спортивними майданчиками, а також паркуванням.

Головний архітектор Тирасполя зауважив, що місто необхідно оновлювати та розширювати, оскільки багато будинків уже відслужили свій термін. «Тому і було ухвалене рішення щодо будівництва нових житлових площ. Тирасполь так влаштований, що з одного боку він обмежений річкою, а з іншого – залізницею. Тож нові будинки будуть зведені на околицях Октябрського мікрорайону, а для цього частину земель нам надав Слободзейський район», – пояснив фахівець.

Віталій Гончаров зазначив, що реалізовуватиметься цей проект упродовж 5 – 7років. Необхідні роботи розпочнуться вже нинішнього року

Володимир ДАНИЛОВ.

Фото автора.