Як захистити себе в екстремальній ситуації на вулиці та вдома

Принципи самозахисту.

Як розповісти дітям про основні засоби захисту себе і свого житла від хуліганів і непрошених гостей.

Наші будинки за ступенем небезпеки перебувають на одному з перших місць у світі. У їх переважній більшості немає консьєржів або вахтерів, під’їзні двері обладнані домофонами. Тому тобі слід пам’ятати про власну безпеку.

Коли ти маєш увійти у свій або чужий під’їзд, треба зосередитися й уважно оглядітися навколо. Ніколи не заходь у ліфт із незнайомими людьми.

Краще відмовитися їхати навіть у тому випадку, якщо ліфт затримують спеціально для тебе. Для цього можна знайти будь-який привід, наприклад: когось чекаєш, хочеш перевірити поштову скриньку чи піднятися пішки на один-два поверхи тощо.

Коли будеш повертатися додому, заздалегідь підготуй ключ від квартири, щоб не шукати його, стоячи біля дверей. Квартиру потрібно закрити відразу ж після того, як ти в неї ввійшов.

Якщо раптом тобі здалося, що у квартирі хтось є, або ж чути розмову, краще всього попросити сусідів, щоб ті ввійшли в помешкання разом із тобою. Перевір, чи всі речі на місці. Якщо раптом ти виявиш пропажу, треба подзвонити батькам, а потім – у міліцію.

Не всі знають, що дзвінок телефоном за номером 02 тільки затримає приїзд міліції, тому що центральний пункт передаватиме твій виклик у районний відділ. Отже, потрібно відразу ж телефонувати в районний відділ міліції. До тих пір, поки не приїде наряд, у квартирі не можна нічого чіпати.

Слід пам’ятати про деякі прості правила:

– виносячи сміття або виходячи ненадовго з квартири, її в будь-якому випадку потрібно замикати;

– краще виносити сміття у світлий час доби, а не пізно ввечері;

– не можна вважати свій будинок або район безпечним, тому що цим ти спровокуєш злочин можливістю легкої наживи;

– ні в якому разі не відчиняй двері незнайомим людям, не з’ясувавши, хто вони й навіщо прийшли. Найчастіше подібний візитер може видати себе за телевізійного майстра або страхового агента тощо. Запам’ятай, що в останньому випадку краще всього перебувати під захистом дверей, оскільки через отвір можуть завдати удару гострим предметом або ж пустити струмінь із газового балончика;

– якщо ти все ж вирішив прийняти незнайому людину у своїй квартирі, подзвони сусідам по майданчику, щоб вони завітали до тебе на хвилинку, і батькам.

– якщо раптом виникне непередбачена ситуація, наприклад, за дверима тебе попросять відчинити їх, щоб викликати швидку допомогу або міліцію, то можна викликати швидку самостійно, не відкриваючи двері;

– якщо тобі треба поїхати разом із батьками, не варто розповідати про це всім;

– ніколи не слід повідомляти свій телефонний номер або адресу незнайомим людям.

Головна заповідь – намагайся не потрапляти в небезпечні ситуації, а якщо цього не вдалося уникнути, будь психологічно готовий до цього

Фото: altapress.ru