Музейний експонат як штрих часу

У стаціонарній експозиції Тираспольського музею, присвяченій історії міста і городян у роки Великої Вітчизняної війни, серед найцікавіших експонатів і біографій видатних людей не відразу привертає увагу «Російсько-румунський словник». Але при цьому, як правило, екскурсанти ставлять запитання, здивувавшись цьому мирному на вигляд предмету.

І у словника своя бойова історія. Належав він Іллі Дем’яновичу Мунтяну, уродженцю Слободзеї, учаснику Великої Вітчизняної війни.

Передісторія експоната така. Переїхавши з сім’єю в Роздільнянський район, Ілля там закінчив семирічку, потім вступив до філії Одеського педагогічного робітфаку в Роздільній, де, як свідчить музейний документ, навчався українською мовою. Слідом за цим закінчив Одеський Політпросвітінститут. У 1939 році був призваний в армію і направлений служити в Приморський військовий округ.

З початком війни його військова частина виїхала на фронт. І заступник політрука роти, старшина мінометної роти 3-го окремого стрілецького батальйону 97-ї окремої стрілецької бригади Ілля Мунтян по лютий 1943 року воював на Сталінградському фронті.

Багато про що говорять нам сьогодні його спогади – учасника та очевидця однієї з найважливіших та масштабних військових операцій. У них немає тактичних та інших військових прикмет, у них – спостереження рядового учасника і спостерігача.

«…У Сталінграді німці зазнали краху. Зима, морози до -42 °С, а німецькі солдати в легких шинелях, тому вони шукали в кімнатах городян, що б таке поцупити й напнути на себе – ковдри та лахміття.

Вони поїли в Сталінграді всіх кішок, собак і коней. Їм кожної ночі скидали з вантажних німецьких літаків продукти, боєприпаси. Але оскільки переднього краю в Сталінграді майже не було, то потрапляв цей вантаж і до німців, і до наших бійців. Скидали вони хліб випічки 1939 року, упакований в поліетиленові мішечки. Але він був дуже несмачний, очевидно, тут була домішка солом’яного борошна, і хліб був дуже черствий…»

Під Сталінградом поряд з німцями воювали й румунські війська. І уродженцю нашого краю, молдаванину, політруку Іллі Мунтяну було доручено взяти участь в агітаційній роботі румунською мовою, яку вели за допомогою машин, обладнаних звукопідсилювачами. І оскільки його молдавська, і це природно, була далекою від румунської, його забезпечили російсько-румунським словником, який використовувався під час підготовки передач для румунських солдатів, у роз’ясненні справжніх цілей війни.

У травні 1944 року Ілля Мунтян був важко поранений, втратив ногу і повернувся з фронту інвалідом. Але навіть на милицях, з одним легким рюкзаком, як пам’ять про незвичайну роботу в ролі пропагандиста привіз у Тирасполь словник, який і передав у музейне зібрання вже в 1970 роках.

Потім була робота в партійних органах Тирасполя, навчання в республіканській партшколі, робота викладачем і директором у загальноосвітній школі. Мирне продовження біографії політрука Мунтяна, нагородженого орденом Червоної Зірки та п’ятьма медалями. І серед них – російсько-румунський словник як штрих його військової біографії, – і румунської армії, союзника гітлерівської Німеччини, учасниці Сталінградської битви, так безславно програної загарбниками.

Алла   МЕЛЬНИЧУК, директор МУ «Тираспольський об’єднаний музей».