Спорт як стимул до життя

У Придністров’ї приділяють пильну увагу до потреб людей з інвалідністю. Наприклад, два роки тому в Бендерах відкрили Центр адаптивного спорту й створили всі умови для їхньої соціалізації та досягнення позитивних результатів.

У республіці планують створити ще один Центр реабілітації для дітей-інвалідів. Його зведуть у Бендерах, і він буде аналогічний тому, який збудували кілька років тому в Дубоссарах.

Які можливості дають такі Центри та як впливають на життя людей з особливостями, розповіла Наталія Верба – голова організації «На підтримку дітей-інвалідів «Добре серце».

У графіку Кирила Верби майже немає вільного часу. Кожен день у нього зайнятий тренуваннями: у хлопця третій розряд з настільного тенісу, а ще він захоплюється боча. «Тричі на тиждень у нього заняття з тенісу, боча – двічі, це щодня він ходить на тренування. Понеділок, середа, п’ятниця – теніс, вівторок, четвер – боча», – пояснила мама Кирила Наталія Верба. Вона віддала сина в спортивну секцію, коли йому було 11 років, і досі Наталя вважає це рішення одним із найкращих у своєму житті. «Великого інтересу до тенісу в нього не було, проте я хотіла, щоб моя дитина навіть з інвалідністю чимось займалася. Я побачила в інтернеті інформацію про наших бендерських спортсменів з інвалідністю та записала свого сина до секції. Кирилові було 11 років, коли ми прийшли до Дмитра Кузука, а влітку моїй дитині буде 19», – з гордістю зазначила мама.

За 8 років занять тенісом Кирило досяг значних успіхів, а головне, що він почувається справжнім спортсменом. Юнак має третій розряд з настільного тенісу, за ці роки завоював безліч кубків, медалей, грамот. «Я хотіла, щоб у нього було заняття, адже він відвідував звичайну корекційну школу, а решта часу була вільною. Я дуже рада, що мій син захоплюється спортом. По-перше, це спілкування, по-друге, Кирило став більш самостійним – на тренування і додому ходить сам. Раніше я скрізь їздила з ним: в Кишинів, у Тирасполь – всюди, а нині він підріс і став самостійним. Ще нам пощастило з Дмитром Івановичем – він дуже хороша людина, вимоглива до наших дітей. Коли Кирило залишається з ним, я взагалі не хвилююся за свою дитину», – наголосила Наталія.

Дмитро Кузук – особистість у Придністров’ї відома, керівник республіканського благодійного фонду «Світ рівних можливостей» та головний борець за права людей з інвалідністю. Саме під його керівництвом працює спортивний клуб «Інвапанспорт», який відвідує Кирило Верба. Утім, Центр адаптивного спорту став багатофункціональним майданчиком для людей з інвалідністю, там відбуваються і виставки, й театральні постанови, концерти. Відвідувачі клубу обирають заняття до душі та розвиваються всебічно. «Перед новим роком Кирило брав участь у драма-тизації, він і співав, і танцював, це при тому, що взагалі погано розмовляє. У Центрі часто організовують чаювання, постійно спілкуються, а за гарної погоди вони збираються в місті всі разом і йдуть гуляти. Кирило проводить із друзями більше часу, ніж зі мною», – поділилася Наталія Верба.

За успіхи в спорті Кирило отримує стипендію. Протягом минулого року в багатьох змаганнях тенісист посідав перші місця і тепер увесь час присвячує тренуванням. «Кирило стоїть на обліку в невропатолога та психіатра, і лікар заборонив нам теніс, однак я наполягла і сказала, що беру всю відповідальність на себе. Син приймає протисудомні препарати, та з 11 років, відколи почав ходити на теніс, у нього немає судом, дякувати Богові. Якби я не відвела його в цю секцію, то не знаю, чим мій син займався б, а так у нього є стимул для життя: постійні тренування, справжній інтерес до справи, спілкування з людьми. Він почувається повноцінною людиною і не відчуває себе гіршим за інших», – поділилася Наталя.

У квітні Кирило готується взяти участь у турнірі в Тирасполі, а тому готується старанно, бо планує боротися за золоту медаль. Про боча він не забуває й теж відзначився успіхами в цьому виді спорту

Ярина ДОБРОВОЛЬСЬКА.

Фото автора.