Підсумки першого року роботи Мінцифри ПМР

Нове відомство – Міністерство цифрового розвитку, зв’язку та масових комунікацій ПМР – на розширеній нараді в режимі відеоконференції підбило підсумки своєї діяльності у 2021 році. Участь в її роботі взяв Президент ПМР Вадим Красносельський.

З доповіддю виступив міністр Сергій Бабенко, який нагадав, що основні завдання очолюваного ним відомства пов’язані з формуванням і реалізацією державної політики в трьох галузях: інформаційних технологій, електрозв’язку та ЗМІ. Міністерству підпорядковані дві установи: ПДТРК і ДУ «Приднестровская газета», а також п’ять унітарних підприємств: центри інформаційних технологій і регулювання зв’язку, пошта, друкарня «Поліграфіст», видавництво «Марка Приднестровья».

На сьогодні найважливішим фактором розвитку економіки та розвитку держави взагалі є цифровізація, з якою й пов’язане розв’язання завдань, поставлених перед міністерством. Для цього створене відповідне управління. Доповідач зазначив, що цифрова трансформація торкнулася таких галузей, як економіка, фінанси, охорона здоров’я, освіта, сільське господарство. У віданні Мінцифри ПМР перебувають дев’ять державних інформаційних систем. Одна з них – «Портал держпослуг» – об’єднала на сьогодні 23 відомства й інформує про надання 508 послуг. З актуальних нововведень є запис на вакцинацію і ревакцинацію. Такою можливістю скористалися понад 1 200 осіб. Усього за рік через систему «Портал держпослуг» було оформлено 12,5 тисячі заявок. Кількість зареєстрованих користувачів досягла 14 623 (93,7 % – фізичні особи). Сергій Бабенко виділив також систему «Міжвідомчий електронний документообіг», до якої долучилися вже 87 учасників. У звітному періоді всередині системи було відправлено 178 822 документи.

Міністр зупинився на питанні створення цифрового Державного земельного кадастру. До виконання прямого президентського доручення, крім Мінцифри, приєдналися Мінсільгосп і Мінекономрозвитку.

Сергій Бабенко розповів, що профільне міністерство ініціювало розробку і ввело в експлуатацію систему «Електронні платежі». Для вдосконалення освітнього процесу у 2021 році упровадили систему «ЕлЖур». Нею користуються 140 освітніх установ, зареєстровано більш ніж 4 000 вчителів, понад 35 тисяч школярів і 30 тисяч батьків. У звітному періоді також розроблений і запущений сайт волонтерів.

Керівник відомства окремо зупинився на темі захисту персональних даних, доповів про проведену в цьому напрямку роботу.

Щодо галузі зв’язку, Сергій Бабенко розповів про заходи, що вживаються для розвитку сучасних широкосмугових мереж мобільного зв’язку покоління 5G, а також для покриття мережею Інтернет віддалено розташованих сіл. Доповідач зазначив, що фіксованим телефонним зв’язком охоплені всі населені пункти республіки. Крім того, в Придністров’ї зареєстровано понад 338 тисяч абонентів мобільного зв’язку. Держпрограма повного переходу на цифрове телебачення розрахована до 2026 року.

Міністр повідомив, що підприємство ДУП «Пошта Придністров’я» представлене 123 відділеннями, 89 з яких розташовані в сільській місцевості. У республіці функціонують 16 поштових кіосків і два магазини. Основним функціоналом підприємства є доставка поштових відправлень періодичних видань і пенсій, а також забезпечення передплати на газети й прийом комунальних платежів. У 2021 році спостерігалося скорочення обсягу поштових відправлень. Водночас помітно активізувалася робота прискореної пошти.

С. Бабенко доповів, що в Придністров’ї є шість державних засобів масової інформації: телебачення «Перший Придністровський», «Радіо 1», інформаційне агентство «Новости Приднестровья», газети «Приднестровье», «Гомін», «Адевэрул Нистрян». У звітному періоді активно освоювалися інформаційні майданчики соцмереж і месенджерів. Придністровські ЗМІ приділили підвищену увагу основним напрямкам життєдіяльності суспільства, важливим подіям та найяскравішим заходам минулого року. Сергій Борисович зазначив, що в серпні 2021 року відновила роботу Спілка журналістів ПМР. Розпочала діяльність Школа молодого журналіста. Розгорнулося створення експозиції майбутнього музею придністровських ЗМІ.

Попри пандемійні обмеження, у 2021 році активно акредитувалися для роботи на території ПМР зарубіжні ЗМІ. Оформлено документи 36 ЗМІ та 27 незалежних журналістів. Особливо підвищена увага до республіки спостерігалася в період участі ФК «Шериф» у футбольних матчах Ліги чемпіонів.

Доповідач також приділив увагу діяльності підприємства «Поліграфіст» і зазначив, що перша половина року була для Бендерської друкарні збитковою, у другому ж півріччі ситуація покращилася внаслідок випуску навчальної літератури (протягом одного місяця виготовлено 26 000 примірників шкільних підручників та 25 000 комплектів робочих зошитів для учнів початкових класів). Важливим напрямком залишається видання літератури про Придністров’я. У вересні відбулася зміна керівництва підприємства, модернізовано обладнання.

«Марка Придністров’я» щорічно випускає близько 80 нових поштових марок, загальний тираж яких перевищує мільйон примірників. У 2021 році в обіг випущені 21 серія комеморативних знаків поштової оплати й одна стандартна марочна серія, ринок збуту яких здебільшого внутрішній.

Міністр повідомив, що штатна кількість працівників відомства становить 84 одиниці, спискова – 64 людини. Міністерство відчуває дефіцит фахівців у галузі інформаційних технологій і зв’язку. Співробітники міністерства (11 осіб) підвищили кваліфікацію в освітніх установах Придністров’я і Росії.

Президент ПМР Вадим Красносельський, підбиваючи підсумок розширеної наради, відзначив продуктивну роботу Мінцифри. За його словами, всі завдання, властиві першому етапу діяльності новоствореного органу, виконані на належному рівні. Президент акцентував значущість роботи міністерства в сучасних умовах цифровізації більшості напрямків життєдіяльності суспільства.

Глава держави зупинився на функціях Мінцифри й тих завданнях, які йому ще належить вирішувати. Йшлося про міжвідомчий документообіг, який повинен бути в основному електронним. На думку Президента, необхідно на законодавчому рівні заборонити держструктурам запитувати в громадян і юридичних осіб документи, які доступні в єдиній мережі. База повинна поповнюватися й поновлюватися.

Окремо Президент зупинився на питанні Земельного кадастру й висловив сподівання, що робота над його формуванням, яку очолило Міністерство цифрового розвитку, незабаром буде виконана. Роль Мінцифри як координатора ЗМІ, Глава держави назвав важливим напрямком роботи, оскільки саме їм належить інформування населення про реальний стан справ у республіці та за її межами, висвітлення подій та заходів, присвячених 30-річчю збройної агресії проти народу Придністров’я, патріотичне виховання, популяризація прикладних професій. Крім того, саме ЗМІ, на думку Вадима Красносельського, «…володіють багатим інструментарієм для того, щоб знайомити придністровців і зарубіжну аудиторію з легендарними особистостями –тими, хто відзначився в минулому, і нашими сучасниками, що формують загальне уявлення про придністровський народ». Він порадив журналістам частіше порушувати питання історії, традицій, культури народів, що формують спільність «придністровський народ», спорту і здорового способу життя, охорони навколишнього середовища.

У цілому роботу Міністерства цифрового розвитку, зв’язку та масових комунікацій за підсумками 2021 року Глава держави визнав задовільною

Олена ДВОРСЬКА.

Фото https://mincifra.gospmr.org/