Підтримка населення з боку держави триває

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради 16 березня парламентарії розглянули низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних сфер держави.

За повідомленнями парламентської прес-служби, народні обранці підтримали законодавчу ініціативу Президента ПМР Вадима Красносельського з подовження адаптивного карантину в республіці ще на 3 місяці. Він триватиме до 30 червня.

Під час обговорення законопроекту депутати поцікавилися – чому на тлі інших країн, які скасовують карантинні обмеження (Росія, Молдова, Румунія тощо), у Придністров’ї карантин продовжується. Ситуацію пояснили представники МВС та МОЗ.

Офіційний представник МВС ПМР Радіон Чеботар зауважив, що республіка перебуває в умовах так званого адаптивного карантину. «Є норми, що визначаються на підзаконному рівні: це постанова Уряду № 209, рішення Оперштабу з низки питань. Ми за 2 роки пережили як посилення карантинних заходів, так і їхнє послаблення. Тобто йдеться про збереження чинного механізму прийняття рішень та можливого впровадження ще деяких обмежень», – зазначив представник Президента з цього питання.

За словами міністра охорони здоров’я Христини Албул, ситуація щодо кількості хворих дещо покращилася за останні кілька тижнів. «Однак кількість захворілих щодня становить понад 200 осіб. Тож знімати обмеження поки що передчасно. Якщо ви пам’ятаєте, низку обмежень ми знімали, коли кількість хворих була меншою за 50 пацієнтів на добу. Отже, поки що ми залишаємо ці заходи. Якщо буде значне зниження кількості хворих, яких виявлятимемо щодня, тоді стоятиме питання про зняття обмежувальних заходів за прикладом інших держав. Для Придністров’я 200 осіб на добу – це значне навантаження, на систему охорони здоров’я зокрема», – пояснила член Уряду.

Голова Верховної Ради Олександр Коршунов у продовження теми зазначив, що в останні дні ЗМІ повідомляють про різкий спалах захворюваності COVID-19 у Китаї та Південній Кореї.

Документ був ухвалений у двох читаннях.

На пленарному засіданні депутати підтримали законодавчу ініціативу Президента ПМР Вадима Красносельського щодо внесення змін до Закону «Про бюджет Єдиного державного фонду соціального страхування ПМР на 2022 рік». Поправки передбачають доплати для російських пенсіонерів, які нині через різницю курсу зазнали фінансових втрат. Зміни до Закону дозволять надати їм матеріальну підтримку. Держава готова гарантувати виплати не нижче за придністровську пенсію, яку людина отримувала до переходу на російську, з урахуванням її індексації за цей час.

У своїй законодавчій ініціативі Президент запропонував брати для розрахунку курс валюти на день, наступний за днем зарахування грошей на рахунки пенсіонерів, а не першого дня місяця, як це відбувається тепер. Таким чином, російські пенсії можна вирівняти до пенсії, яку громадяни могли б отримувати в Придністров’ї.

Як зазначили на пленарному засіданні, доплати не компенсують втрат пенсіонеру, а збережуть рівень пенсії не нижчий за придністровську.

Ще одна поправка від Президента: доплату планується спрямувати на рахунки російських пенсіонерів автоматично, подавати будь-які документи чи довідки для перерахунку необхідності немає.

Документ прийнятий у двох читаннях і направлений на підпис Главі державиа

Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Верховної Ради.