У республіці достатньо продуктів харчування

Про це в ефірі Першого Придністровського телеканалу повідомив міністр сільського господарства та природних ресурсів ПМР Олександр Розенберг. Запасів вироблених продуктів, яких потребує республіка, абсолютно вистачить до кінця нинішнього року. Буде в країні й олія – нині в республіці працює 6 олієвиробників. Гарантують продовольчу безпеку країні й бендерські підприємства.

«Бендерський хліб» на сьогодні в Придністров’ї є справжнім брендом та знаком високої якості. Це одне з найкращих підприємств галузі на ринку реалізації хліба та хлібобулочних виробів. За добу комбінат виробляє та реалізує 10 тонн різноманітної продукції. До речі, нині в асортименті підприємства 130 видів різноманітних виробів. «Бендерський хліб» забезпечує продукцією міста та села від Первомайська до Рибниці.

Виробництво не припиняється ні на хвилину, щодня на комбінаті понад 30 спецфургонів розвозять гарячі хлібини містами та селами республіки. У такий не простий час підприємство гарантує: придністровці будуть із хлібом, адже запасів борошна достатньо. «Бендерський хліб» готовий уп’ятеро збільшити виробництво своєї продукції – з 10 до 50 тонн. «Основна сировина – борошно, дріжджі, сіль, вода – усе місцеве, крім солі. Запасів борошна вистачить приблизно на місяць, ми не створюємо величезних запасів, щоб воно не залежувалося. Договір з місцевим виробником на постійне постачання маємо. Решту сировини завозимо з країн близького зарубіжжя. Так, ми мали проблеми через відомі події, тепер перейшли на інших постачальників, це нам трохи ускладнило логістику, проте справляємося й справимося надалі», – зазначив заступник директора з виробництва підприємства «Бендерський хліб» Андрій Копилов.

З усього різноманіття продукції, яка виробляється на комбінаті, третину складає хліб – пшеничний, кукурудзяний, фуршетний, злаковий, гречаний і навіть спіруліновий. Технологія виробів тут особлива, з додаванням молочної сироватки. Фахівці розробляють нові й удосконалюють традиційні рецепти. Тож бендерський хліб можна швидко розпізнати за смаком між інших брендів. «Держава допомогла нам минулого року придбати нове обладнання: печі, розточувальні шафи, тістоосадову машину для виробництва печива, кремоварочний і паровий котли, без яких у виробництві було б складно», – зазначив Андрій Копилов.

Нове устаткування сприяло обладнанню кондитерського цеху та оновленню асортименту здоби. До свого столу придністровці можуть придбати справжню смакоту – мафіни, плюшки, еклери, круасани.

До речі, варто зазначити, що «Бендерський хліб» забезпечує продукцією й освітні заклади республіки.

У разі потреби збільшити випуск продукції на 20–30 % готовий і «Бендерський м’ясокомбінат». Свіже м’ясо, ковбасні вироби, напівфабрикати, консерви – підприємство має багатий асортимент і готове забезпечити республіку необхідною продукцією.

Комбінат виробляє понад 100 найменувань ковбас, більш ніж 50 видів м’ясних делікатесів, понад 50 видів напівфабрикатів, різноманітні пельмені, вареники, вертути, млинці з начинкою, консервовану тушонку, домашню локшину, лаваш, оселедець атлантичний.

Зокрема за місяць на підприємстві випускають близько 300 тонн ковбасних виробів та приблизно 150 тонн напівфабрикатів. На «Бендерському м’ясокомбінаті» зазначають, що проблем із сировиною немає, тому що свинину вирощує дочірнє підприємство «Гарант-Агро», яловичину та куряче м’ясо постачають інші придністровські виробники. Подбали на підприємстві й про заготівлі – заздалегідь зробили добрий запас солі та спецій. Отже голод придністровцям точно не загрожує

Леся ПОТОЦЬКА.

Фото: novostipmr.com