10 мільйонів банок якісних, смачних і недорогих консервів

Кам’янський консервний завод (ККЗ) по праву вважається одним із флагманів переробної промисловості Придністров’я. Побудований за радянських часів, він був розрахований на забезпечення продукцією не тільки регіону, а і ряду союзних республік, сільськогосподарський потенціал яких значно поступався нашому.

Після розпаду СРСР колектив, підтримуваний керівництвом Придністров’я, націленим на забезпечення продовольчої безпеки країни, зумів зберегти виробничу базу в працездатному стані. У 2020-му на Кам’янський консервний прийшов інвестор, який зобов’язався протягом 5 років вкласти в капітальне будівництво, реконструкцію, розширення і технічне переобладнання підприємства не менше 3 млн доларів. Уже до середини 2021-го інвестував у завод 53,9 млн рублів, перевищивши всю обумовлену суму.

Першочергова увага була приділена створенню власної сировинної бази. У селі Красний Октябр, дерозташовується частина ріллі, закріпленої за підприємством, відновлений меліоративний комплекс: прокладена зрошувальна система, придбані 3 дощувальних установки. У результаті – підприємство вже має у своєму розпорядженні 620 гектарів зрошуваної землі. На цій площі заводчани виростили минулого року овочевий горох, цукрову кукурудзу, квасолю, огірки, патисони, зелень, необхідну для виробництва консервів. Також були придбані 2 комбайни для якісного та своєчасного збирання горошку. На підприємстві встановлено італійське устаткування для його переробки та відремонтована лінія з виробництва соків. Інновація 2021 року – запуск у роботу спеціалізованого комплексу для сушки яблучної вичавки, яка має великий попит за кордоном як джерело пектину – продукту, що використовується в кулінарії.

Результатом цих перетворень стало розширення асортименту продукції, що випускається ККЗ, і значне збільшення обсягів виробництва. «Торік із конвеєра зійшло 14 млн банок консервів. Третина цієї продукції реалізована, – повідомив керівник ЗАТ «Кам’янський консервний завод» Руслан Спатар. – Зважаючи на те, що річний обсяг споживання нашої продукції придністровцями досягає приблизно півмільйона банок зеленого горошку та близько 200 тисяч банок цукрової кукурудзи, того запасу, що зберігається нині на складах, вистачить республіці років на п’ять. У нас є в достатку вже названі ходові консерви, а також кабачкова ікра, мариновані огірки, патисони й помідори, квасоля та всілякі томатні соуси. Любителям солодкого пропонуємо широкий асортимент варення, джему, повидла з черешні й полуниці, абрикосів і персиків, слив та яблук. І, звичайно, розливаємо соки з запасеного фруктового й овочевого напівфабрикату. Якість нашої продукції, під час виробництва якої поєднуємо рецептуру радянського періоду та сучасні нововведення в галузі, відповідає всім міжнародним стандартам. Співвідношення порівняно невисокої ціни зі смаковими якостями консервів позитивно впливає на їхню конкурентоспроможність на продуктовому ринку. Відвантаження в торговельні мережі республіки здійснюється щодня. Пам’ятаючи, що на складах є ще 10 млн банок консервів, турбуватися про дефіцит цієї продукції на придністровських прилавках не варто».

Готовий колектив і до старту нинішнього виробничого сезону. Придбані необхідні насіння та добрива. З дня на день розпочнеться сівба овочевого гороху. З його урожаю планується виготовити 7 млн банок консервів. Тара – скляні та бляшані банки під річну виробничу програму – вже на складах підприємства.

Приступили консервники й до реалізації перспективного проекту щодо створення власного яблуневого саду. Протягом п’яти років планують засадити фруктовими деревами близько 600 гектарів. Унікальність саду для нашого регіону полягає в тому, що підрізування дерев і збирання плодів здійснюватимуться механічно. У Придністров’ї подібних багатолітніх насаджень поки що немає. Досвід догляду за садом кам’янчани запозичали в садівників Іспанії та Франції

Тетяна ГРИЦЮК.
Фото автора.