Держслужба з культури – підсумки 2021 року

Підсумки діяльності Держслужби з культури та історичної спадщини за 2021 рік підбили на розширеній нараді за участі Вадима Красносельського та керівників різних органів державної влади й управління.

Керівник відомства Марія Кирмиз повідомила, що до складу очолюваної нею структури загалом належить 311 установ (клуби, музеї, бібліотеки тощо). Держслужбі підпорядковані також Палац Республіки, театр, кінотеатри, інститут мистецтв та Бендерський вищий художній коледж.

Марія Андріївна зазначила, що минулого року на ремонтно-будівельні роботи та придбання обладнання для закладів культури з Фонду капітальних вкладень було виділено 1,3 млн рублів. До програми потрапили Придністровський державний художній та Історико-краєзнавчий музеї (Бендери), театр драми та комедії ім. Н. С. Аронецької, кілька будинків культури.

Доповідач розповіла про реалізацію держпрограми «Збереження нерухомих об’єктів культурної спадщини ПМР, що потребують негайного ремонту», яка матиме продовження у 2022 та 2023 роках. До неї включені пам’ятник Леніну, будівлю залізничного вокзалу «Бендери-1», колишню дачу Флеммера з оглядовою вежею, бендерський Меморіал Військової Слави та Меморіал жертвам фашизму в Дубоссарах. Цього року планується приділити увагу дев’яти об’єктам, що потребують негайного втручання.

За звітний період у рамках цільової програми кошти направляли на упорядкування пам’ятника Суворову, Історичного військово-меморіального комплексу «Бендерська фортеця», пам’ятника паркового мистецтва ім. Родіна та літературно-меморіального музею Вершигори в с. Северинівка Кам’янського району. Загалом, завдяки коштам, що направлялися з різних джерел, роботи велися на 15 об’єктах культурної спадщини.

Начальник Держслужби не залишила поза увагою заходи, що були реалізовані відомством у рамках програми «Рівні можливості» для людей з інвалідністю. Серед них – традиційний фестиваль творчості «Цветик-семицветик», держзамовлення на 10 картин, написаних художниками пенсійного віку та людьми з обмеженими можливостями життєдіяльності. Загалом протягом року для більшої культурної та соціальної інтеграції людей з інвалідністю організували 329 заходів, участь у яких взяли 2,5 тисячі осіб. Також Марія Кирмиз розповіла про встановлення пандусів та вертикального підйомника в Бендерському художньому коледжі.

Очільниця відомства доповіла й про велику підготовчу роботу, яка проводиться в рамках першого етапу створення Державного історико-краєзнавчого музею. Вивчено фондовий потенціал, опрацьовано тематико-експозиційні плани.

У галузі дитячої додаткової освіти в республіці працює понад 900 освітян.

Минулого року в школах мистецтв, у музичних та художніх школах навчалися понад 6 тисяч дітей. З них майже 2 150 – на пільгових умовах. Матеріально-технічна база цих навчальних закладів, за словами Марії Кирмиз, перебуває у задовільному стані.

Щодо закладів клубного типу. За рік коштом республіканського та місцевих бюджетів увагу приділено 25 будинкам культури та клубам. Зазначено, що в них функціонують 802 самодіяльні колективи, 470 з них – дитячі.

Щодо бібліотек: 110 зі 123 бібліотечних приміщень перебувають у задовільному стані, опаленням необхідно забезпечити 27 установ, водопостачанням – 18, капітального ремонту потребують 11 бібліотек. Книжковий фонд перевищує 2,6 млн примірників.

Вадим Красносельський, підбиваючи підсумок, зазначив, що плани та кошториси нині доводиться коригувати у зв’язку з новими обставинами, які змушують розставляти пріоритети. «Ми змушені зупиняти програми розвитку. Минулого року через пандемічні обмеження довелося відмовитися від культурно-масових заходів. Проте культура, історія, традиції, творчість, мистецтво – це найважливіші складові життєдіяльності суспільства, які його формують», – наголосив Глава держави.

Президент звернув увагу на необхідність організовувати масові заходи з максимальним залученням творчих колективів та використанням відкритих майданчиків, нагадав, що фестивалі вихідного дня повинні бути нормою і проводитися повсюдно. Загалом Президент задоволений роботою Державної служби з культури та історичної спадщини за підсумками 2021 року

Уляна БОНДАРЧУК.

Фото прес-служби Уряду