Заради збереження історичної правди

У Тирасполі відбулася презентація 13-го випуску історико-культурологічного альманаху «Придністровська спадщина».

Уперше видання побачило світ 2008 року, а засновником його є Центр дослідження культурно-історичної та духовної спадщини Придністров’я за підтримки Тираспольсько-Дубоссарської єпархії та Тираспольського міжрегіонального університету. Редагує науково-популярний часопис радник Архієпископа Тираспольського та Дубоссарського Сави, кандидат культурологічних наук, заслужений працівник культури ПМР Микола Димченко.

На презентації були присутні освітяни, музейні працівники, архіваріуси, представники православного духовенства, журналісти. Вивчати та пропагувати багату культурно-історичну спадщину нашої республіки, охороняти її від спотворень – такою є, за словами Миколи Димченка, головна мета альманаху. Його широка та багатопланова тематика розміщена в п’яти розділах: «Військово-історична спадщина», «Краєзнавство. Геральдика. Етнографія. Туризм», «Архівна спадщина», «Православ’я. Духовно-моральне виховання», «Мистецтво». З дослідженнями та розвідками читач може ознайомитися на 200 сторінках альманаху «Придністровська спадщина» з ілюстраціями, зокрема з кольоровими.

Його тираж – 100 екземплярів, цільова аудиторія –люди науки та культури, викладачі, школярі, студенти та всі, хто цікавиться нашою історією і культурою. Авторами 30 публікацій, що увій-шли до цьогорічного випуску альманаху, є вітчизняні історики, етнографи, географи, краєзнавці, мистецтвознавці, члени творчих спілок, священнослужителі, співробітники Тираспольсько-Дубоссарської єпархії, громадські діячі, архіваріуси, музейні працівники.

Минулий 2021 рік був відзначений трагічним ювілеєм: виповнилося 80 років з початку Великої Вітчизняної війни. До цієї скорботної дати автори присвятили кілька матеріалів. Наприклад, у розділі «Військово-історична спадщина» розміщена публікація, присвячена ще одному ювілею – 250-річчю створення в Росії інженерних військ. Крім бойових буднів військових інженерів під час Великої Вітчизняної війни, у статті подана історія 115-го окремого інженерно-саперного ордена Богдана Хмельницького батальйону, сформованого у 1942 році на берегах Волги, Велику Перемогу він зустрів в Австрії. 18 травня 1992 року частина колишньої Радянської Армії першою перейшла під юрисдикцію Придністровської Молдавської Республіки.

У новому випуску «Придністровської спадщини» нововведенням стала рубрика «Велика Вітчизняна війна: історія сім’ї священика». Відкрилася вона розповідями про родичів помічника Архієпископа Тираспольського та Дубоссарського Сави протоієрея Іоанна (Калмик) та настоятеля тираспольського Свято-Нікольського храму Микити (Заверюха).

За словами Миколи Димченка, проект має вийти за межі альманаху. Керівник Центру дослідження культурно-історичної та духовної спадщини Придністров’я нагадав, що минулого року Міністерством просвіти разом із Тираспольсько-Дубоссарською єпархією було організовано конкурс для дітей і юнацтва на кращі есе, вірші на тему милосердя та благодійності «Історія добра». Потім за його підсумками видали збірку. Те ж саме, за словами Миколи Димченка, чекає й публікації рубрики «Велика Вітчизняна війна в історії сім’ї священика».

Начальник Державної служби управління документацією та архівами Зінаїда Тодорашко повідомила, що архівісти ПМР є постійними авторами альманаху. «Минулого року ми відзначили 30-річчя державної архівної служби. З різних причин нам не вдалося відсвяткувати дату так, як хотілося б. Ми раді, що така нагода у нас з’явилася у виданні. Хотіла звернути увагу на матеріали, розміщені в альманасі. Архівісти запровадили нову систему підготовки кадрів для відомства. Минулого року в республіці відбувся перший випуск істориків зі спеціалізацією з документальної спадщини на рівні магістратури. Їхні роботи тут опубліковані», – зазначила історик-архівіст.

Розділ «Мистецтво» теж досить змістовний за тематикою розміщених там матеріалів. Наприклад, в номер увійшли статті про особливості нашої місцевої архітектури, сучасні дизай-

нерські розробки та нарис про народну артистку ПМР, колишню солістку Новосибірського оперного театру Лідію Сизеньову.

На жаль, тираж альманаху досить обмежений – усього 100 примірників. Вони вже розійшлися бібліотеками, музеями, архівами та науковими центрами. Проте, як запевнив керівник Центру дослідження культурно-історичної та духовної спадщини Придністров’я Микола Димченко, є й електронний його варіант.

На презентації Архієпископ Сава благословив випуск 14-го номера. Незабаром має відбутися міжнародна очно-заочна науково-практична конференція «Культурна спадщина в системі духовних цінностей придністровського суспільства». На основі матеріалів форуму наукової спільноти й формуватиметься наступний випуск альманаху «Придністровська спадщина»

Олександр ЗАЙЧУК.

Фото Валерія Круглікова.