Храмобудівництво в Придністров’ї

Президент ПМР Вадим Красносельський прийняв Архієпископа Тираспольського та Дубоссарського Саву. На зустрічі обговорили питання щодо спорудження в республіці православних храмів.

До дискусії запросили Дмитра Доброва – керівника будівельної організації, яка має втілити в життя плани щодо реалізації двох проектів: будівництва храму Святої Татіани (на території студентського містечка ПДУ ім. Т. Г. Шевченка) та церкви архангела Михаїла в селищі Первомайськ. Обидві церковні споруди – запит православних вірян, підтриманий і державою, й єпархією. У ході наради зазначили, що на території сучасного Придністров’я (після довгих років гноблення православ’я та гонінь на церкву) залишалося всього чотири храми, на сьогодні ж їх нараховується близько півтори сотні.

Учасники зустрічі обговорили проекти та подробиці щодо їх втілення на практиці. Наприклад, конструкція студентського храму вимагає посилення. Ідея створення церковної споруди виникла у 2008 році, коли відбувся відкритий конкурс на участь у реконструкції генплану університету з розробкою архітектурного проекту церкви.

Через два роки на Вченій раді університету було прийнято рішення про будівництво храму на території ПДУ. 2019 року з ініціативи Тираспольсько-Дубоссарської єпархії, підтриманої Президентом ПМР, і з благословення Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила в дар придністровському науковому центру був переданий дерев’яний зруб храму для встановлення його на території університету. Спочатку будівництво планувалося навпроти корпусу природничо-географічного факультету. Проте, через технічну неможливість здійснення задуманого, роботи були перенесені на територію студентського містечка – між головним корпусом та економічним факультетом.

Нагадаємо, що у 2010 році виникла ідея створення духовного центру в селищі Первомайськ, де й був закладений перший камінь та встановлений хрест. Будівельники викопали котлован, вбили палі, та через брак коштів усі будівельні роботи зупинилися. Минулого року, під час візиту Президента ПМР до Первомайська, мешканці порушили питання про зведення храму. Глава держави підтримав їх і доручив включити його до програми Фонду капітальних вкладень поточного року з фінансуванням у розмірі 1 млн рублів. У Первомайську у 2022 році розраховують установити каркас майбутньої церкви. Чинний архієрей розповів, що прийняте консолідоване рішення: уникнути ідеї будівництва грандіозного за масштабами храму (такий проект був розроблений понад 10 років тому). Перевага надається варіанту компактного світлого храму, який гармонійно впишеться в паркову інфраструктуру.

Ще одне питання, яке обговорили Президент і Архієпископ Тираспольський та Дубоссарський, – відзначення 300-річчя від дня народження преподобного Паїсія Величковського. Православна Церква Молдови 2022-й оголосила роком пам’яті цього святого, шанованого російською, українською, молдавською та румунською церквами. Владика Сава розповів про свою участь у засіданні Священного синоду ПЦМ, який відбувся 10 лютого, і прийняті там рішення, зупинився й на планах щодо проведення таких заходів у Придністров’ї.

Вадим Красносельський запевнив, що підтримає ініціативи Тираспольсько-Дубоссарської єпархії.

До 300-річчя Паїсія Величковського ПРБ планує випуск срібної пам’ятної монети, номінал і тираж якої буде визначений дещо пізніше.

На нараді були порушені й інші питання, пов’язані зі зміцненням та розвитком православних традицій, взаємодією держави та церкви

Володимир ДАНИЛОВ.

Фото прес-служби Президента.