Ефективна робота законодавців

У рамках чергового пленарного засідання Верховної Ради 23 березня парламентарії розглянули й ухвалили низку важливих законопроектів, спрямованих на підтримку різних сфер функціонування республіки.

За повідомленнями парламентської прес-служби, народні обранці внесли зміни в республіканський бюджет на поточний рік. Це пов’язано з ситуацією навколо ПМР, яка зокрема, позначається й на її економіці.

Частина коштів у головному фінансовому документі спрямовується на найважливіші статті. Йдеться насамперед про обов’язкове виконання державою своїх соціальних зобов’язань, а також тих, які, наприклад, безпосередньо пов’язані з продовольчою безпекою республіки.

Між інших законопроектів, які депутати розглянули в рамках пленарного засідання, було внесення доповнень до Закону «Спеціальний податковий режим – патентна система оподаткування». Документ розроблений за наслідками розгляду столичною прокуратурою скарги індивідуального підприємця на дії податкової інспекції м. Тирасполь. Про припинення дії свого патенту жінка дізналася через 4,5 місяці, але при цьому сплачувала його.

Через неврегульованість питання сума допомоги з догляду за дитиною до двох років виявилася нижчою за належну. Крім того, як вважає Прокурор ПМР та автор законодавчої ініціативи, чинна норма може спричинити порушення прав інших індивідуальних підприємців. Депутати в першому читанні ухвалили доповнення до закону «Спеціальний податковий режим – патентна система оподаткування», які передбачають своєчасне повідомлення підприємців про закінчення терміну дії їхніх патентів.

Ще один законопроект стосується бухгалтерського обліку та фінансової звітності. Він розроблений з метою створення повноцінної можливості оформлення фактів господарського життя первинними обліковими документами в електронному вигляді та використання електронного документообігу в організаціях, незалежно від їхньої організаційно-правової форми.

На пленарному засіданні народні депутати розширили перелік профілактичних щеплень, що входять до календаря імунізації населення. Верховна Рада в першому читанні підтримала пропозицію Міністерства охорони здоров’я ПМР щодо запровадження нових вакцин – проти гемофільної та пневмококової інфекцій. Мета – профілактика інфекційних хвороб.

За словами міністра охорони здоров’я Христини Албул, на  сьогодні як гемофільна, так і пневмококова інфекції спричиняють смертність дитячого населення віком до 5 років. «Фахівці вивчили досвід Російської Федерації та Республіки Молдова. Вакцинації проти гемофільної та пневмококової інфекцій включені до їхнього національного календаря профілактичних щеплень», – розповіла керівник профільного відомства.

За даними МОЗ, гемофільна інфекція викликає численні запальні процеси слизової гортані та вражає слизову оболонку носа. Пневмококова інфекція є збудником бактеріальних інфекцій, які проявляються у вигляді пневмонії, менінгіту та інших небезпечних захворювань. Медики вважають, що запобігти поширенню цих інфекційних захворювань можна шляхом імунізації населення. Схеми вакцинації проти цих інфекцій збігаються зі схемою щеплень проти кашлюку, дифтерії та правця АКДС-вакциною, тому не вимагатимуть додаткових організаційних заходів та лікарських втручань.

Голова Комітету з соціальної політики та охорони здоров’я Сергій Чебан зазначив, що Верховна Рада ухвалила держпрограму з імунізації населення до 2025 року: «У її рамках затверджуються кошти та перелік щеплень, які є в календарі імунізації населення. Цей перелік встановлений у Придністров’ї на законодавчому рівні, відповідно держава зобов’язана виділяти гроші. Міністерство пропонує доповнити цей список вакцинами ще проти двох інфекцій: пневмококової та гемофільної».

Верховна Рада підтримала в першому читанні зміни до закону «Про імунопрофілактику інфекційних хвороб». Депутати профільного комітету та представники МОЗ продовжать роботу над документом для розгляду його у другому читанні

Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото-прес-служби-Верховної-Ради.