Про ціни, продовольчу безпеку та державну підтримку

Заступник Голови Уряду, міністр економічного розвитку ПМР Сергій Оболоник поділився своїм баченням ситуації, яка склалася на сьогодні в економіці Придністров’я.

Керівник відомства оцінює нинішній стан речей як дуже важкий. Усі підприємства відчувають проблеми, особливо це стосується тих, що співпрацювали на східному напрямку. «Ситуація погіршується, але ми тримаємо руку на пульсі, відстежуємо зміни, що відбуваються навколо. Підприємства працюють, шукають нові канали поставок та нові ринки збуту, проте це процедура не одного дня», – зазначив міністр. Оскільки держава зацікавлена в безперебійній роботі підприємств, Верховна Рада на законодавчому рівні прийняла низку законів із запровадження комплексу заходів для їхньої підтримки.

Щодо продовольства: продовольчі товари не зникнуть із полиць магазинів, запевнив Сергій Оболоник. Республіка нині налагоджує зв’язки з новими постачальниками, має намір завозити товар інших виробників. Продукцію українського виробництва замінять товари з Європи або Молдови, тому слід очікувати певних змін цін на продукти харчування. Через панічні настрої, які розповсюджуються в суспільстві, виникає візуальний дефіцит, як, наприклад, це стало з сіллю, коли люди розкупили її повністю. Крупи, макаронні вироби, якщо й подорожчають, то не набагато. Тому що основні крупи, такі як пшенична, ячна, перлова, манна, гречана – виробляються в Придністров’ї. Тож дефіциту не варто очікувати.

Щодо хліба: цим основним продуктом республіка забезпечує себе повністю. У Придністров’ї в наявності є запас зерна більш ніж на півтора роки, а до серпня вже достигне новий урожай зернових, тому придністровці можуть вважати себе повністю захищеними на цьому напрямку.

Олія: оскільки в республіці вирощують соняшник на власних полях, нинішніх запасів сировини вистачить на 3,5 років. З неї виробляють олію та розливають на 6 місцевих підприємствах, отже олією ми також забезпечені.

Щодо молока: для виробництва молочної продукції в республіці використовують молоко корів місцевих господарств, як, власне, і корми для худоби. У нас молоко, вершкове масло, кефір є соціально значущими продуктами, ціни на них контролює держава. Така цінова політика на молочному ринку триватиме й надалі.

М’ясо: Сергій Оболоник пояснив, що м’ясом ми частково забезпечимо себе самі, частково матимемо за рахунок імпорту. Громадяни можуть бути спокійними, бо держава гарантує продовольчу безпеку, дефіциту на жоден вид продовольчого товару не очікується.

Щодо зростання цін. Міністр економічного розвитку розповів, що останнім часом змінюється логістика (маршрути постачання товарів), зростає в ціні пальне. Усі ці зміни впливають на ціноутворення. Тому Президент доручив Урядові контролювати ситуацію на ринку. Держава може запобігти спекулятивним зазіханням на вартість продукції, коли, наприклад, різко піднімається ціна якогось товару. В таких випадках провадиться перевірка, яка з’ясовує, за скільки товар було закуплено, скільки було затрачено на його перевезення, тобто враховує об’єктивні фактори, що дають право на підвищення вартості товарів, держава це сприймає з розумінням. Однак у випадку, коли продавець просто хоче скористатися ситуацією задля власного збагачення, до нього будуть вживатися відповідні міри реагування.

Щодо державної підтримки промисловців та підприємців. Держава продовжить підтримувати місцевих виробників і підприємців, зберігаючи весь пакет заходів, які застосовувалися в період надзвичайного стану (локдауну через ковід) 2020 року. Сергій Оболоник нагадав про субсидування відсоткових ставок за кредитами, які раніше видавалися виробникам. При цьому промисловим підприємствам буде дозволено погашати кредити пізніше встановленого  терміну. Також на допомогу бізнесу виключено податок на збитки. Збережеться і зниження податкового та адміністративного навантаження, відстрочення за податковими платежами та інші заходи. Застосовуються також різні важелі для збереження продовольчої безпеки. Держава не тільки відстежує рівень цін, але й контролює об’єм ресурсів на території республіки.

Вивезення зерна за межі держави здійснюватиметься виключно в тих межах, що не завдадуть шкоди її продовольчій безпеці. Необхідний запас у будь-якому випадку залишиться в Придністров’ї.

Щодо Фонду капвкладень (ФКВ). Першочергове завдання держави – вчасна виплата пенсій та зарплат своїм громадянам, залишається в пріоритеті. Фонд капітальних вкладень продовжує діяти, він не виключив зі своєї програми ремонт доріг, ремонт та будівництво об’єктів соціального напрямку. Однак для раціонального використання коштів було припинено вкладення в ті об’єкти, де роботи ще не розпочиналися. Будівлі, на яких роботи вже ведуться (дитячі садочки тощо), будуть завершені.

Міністр зазначив, що з часом, виходячи з ситуації та складаючи прогнози, держава перегляне пріоритети у використанні коштів ФКВ та Дорожнього фонду, залежно від того, які ресурси вона матиме у своєму розпорядженні для їх наповнення

Iрина МАСЛОВА.

Фото: novostipmr.com