І дзвони великодні лунають до небес. Радіймо всі сьогодні – Христос Воскрес!

Православний Великдень 2022 року припав на неділю 24 квітня. Це головне свято християн, що символізує Світле Христове Воскресіння. Великдень вінчає семитижневий Великий піст. Віряни вітають одне одного словами «Христос воскрес!» – «Воістину воскрес!». Головною прикрасою великоднього столу є писанки, крашанки та паски.

Святкові служби відбулися в ніч на 24 квітня в усіх храмах та церквах Придністров’я. Великдень завжди відзначається в неділю і супроводжується особливо урочистим богослужінням. Храми більшості християнських країн розпочинають службу з ночі. Так було і в Придністров’ї. В такому урочистому богослужінні велику роль відіграє Пасхальний вогонь, що ототожнюється зі Світлом Божим і просвітою народів після чуда Воскресіння Ісуса Христа.

Усі парафіяни православних храмів чекають на момент прибуття Благодатного вогню з самого Єрусалиму. 23 квітня в Кишиневі його зустрічав Предстоятель Православної Церкви Молдови Митрополит Кишинівський та всієї Молдови Володимир. Перший помічник Правлячого Архієрея архімандрит Іоанн (Данілеску), з благословення Архієпископа Тираспольського та Дубоссарського Сави, теж прибув до Кишинева, щоб доставити частину Благодатного вогню в Придністров’я.

Його розносили по всіх церквах, а віряни запалювали від полум’я свічки та лампадки. Згідно з традицією, лампадку, запалену від Благодатного вогню, потрібно взяти додому та підтримувати життя вогника протягом усього року. Після завершення урочистого богослужіння відбулася хресна хода, що супроводжувалася співом святкової стихири.

З настанням дня світлої урочистості могутній і бадьорий, з веселими переливами передзвін дзвонів – святковий благовіст – повідомив, що настало Христове Воскресіння. Колись давно упродовж тижня після Великодня дзвонити міг будь-хто з парафіян, піднявшись на церковну дзвіницю. Це одна із найстаріших великодніх традицій.

Пасхальне богослужіння у Хрестовоздвиженській церкві столиці очолив Архієпископ Тираспольський та Дубоссарський Сава. На святковій службі були присутні: Голова Верховної Ради ПМР Олександр Коршунов, голова Центральної виборчої комісії Олена Городецька, голова Державного митного комітету Валентин Грабко, державний радник Президента ПМР Анна Волкова.

Згідно з церковним статутом, служба включає півнощі, хресний хід, Великодню заутреню і Божественну літургію святителя Іоанна Золотоуста.

Цієї ночі лунали прохання про єдність Святого Православ’я, про викорінення ворожнечі та про якнайшвидше відновлення миру, про порятунок людей від морової виразки. Архієпископ прочитав молитву про мир в Україні.

На завершення богослужіння Владика Сава привітав парафіян зі святом Воскресіння Христового і нагадав про небезпеку підміни таких понять, як добро і зло.

Заключною частиною святкового заходу стало освячення служителями єпархії принесених парафіянами пасхальних страв – пасок, крашанок і писанок, м’яса, сиру, масла, води та солі. Перший Придністровський телеканал провів пряму трансляцію богослужіння.

У всіх містах республіки відбулися святкування найважливішого православного свята. За словами благочинного Рибницького округу архімандрита Віктора (Саяпіна), Великдень – це свято добра, милосердя та співчуття, що стало символом світла, весни та надії. «Бажаю всім оптимізму та натхнення, радості та щастя, благополуччя та здійснення всіх найсвітліших надій. Свято Великодня надихає на добрі справи, повертає до споконвічних духовних цінностей, які відіграють особливу роль у житті кожного з нас»

Сергій ЛЕВЧЕНКО.