День прогулянки по парку

День прогулянки парком щороку відзначається  30 березня. Це неофіційне свято актуальне для людей, які живуть у бурхливому ритмі сучасного світу, привертає увагу жителів великих міст до найкращого способу відпочинку – прогулянки на свіжому повітрі.

Зовнішній вигляд парків в умовах наслідування сучасних тенденцій поступово змінюється. Останнім часом у нашому регіоні відходять від принципів парканів і будують нові відкриті простори. Навіть нетривалі прогулянки в таких місцях сприятливо впливають на емоційний стан людини, покращують дихання, знімають стрес.

Згідно з дослідженнями, люди, які гуляють у зелених зонах, відрізняються стійким позитивним настроєм і внутрішнім спокоєм. Жителям столиці пощастило: таких місць тут чимало.

Першим спадає на думку, звичайно, Парк культури та відпочинку «Перемога». Він був закладений у 1947 році за пропозицією знаменитого радянського архітектора Олексія Щусєва. За багаторічну історію це місце зазнало численних перетворень: старі атракціони замінили на нові, демонтували масивну огорожу. Нині ця територія включена в план нових реконструкцій республіки. Незабаром тут з’являться викладені різнобарвною плиткою доріжки та нові цікаві дозвільні та рекреаційні зони.

Щодня парком багато людей прокладають свої піші маршрути. Підлітки після школи знімають на лавочках танцювальні ролики в Tik-tok, молоді мами прогулюються з колясками, а завзяті спортсмени навертають чергове коло, ставлячи та б’ючи все нові власні рекорди. Старше покоління теж не відстає. У Придністров’ї має велику популярність скандинавська ходьба. Паркові зони прекрасно для неї пристосовані.

Пропонуємо також звернути увагу на оновлений і доглянутий Покровський парк (колишній імені Кірова). Він розташований майже в центральній частині міста, недалеко від залізничного вокзалу. Ця територія колись була частиною найбільшого і старого соборного кладовища. За радянських часів архітектори А. Коробов і Є. Беневоленський розробили проект перетворення території. У 1933 році тут розкинувся прекрасний парк з декількома фонтанами та пам’ятником Сергію Кірову.

У 2020-му завершилася реконструкція цього історичного місця, але навіть тепер все ще вгадуються риси того часу. Розташований у центрі парку Свято-Введенський Пахомів жіночий монастир робить його тихим та умиротвореним. Модернізований дитячий майданчик і велика спортивна зона дають можливість цікаво провести дозвілля як дітям, так і батькам.

Зіркою останніх кількох років, безумовно, став Катерининський парк. Для столиці – це один із масштабних і грандіозних проектів, реалізованих у Придністров’ї за дорученням Президента ПМР Вадима Красносельського.

Головний архітектор Тирасполя Віталій Гончаров урахував усі інтереси громадян. Тут розмістили сучасні дитячі майданчики, тренажери для занять воркаутом, спортивні поля, скейтпарк. По-особливому все це виглядає вночі. Ілюмінація дарує відчуття урочистості й вічного свята.

Парк культури на сьогодні – це не тільки вдало спроектований простір, але і люди, які його відвідують. Ми закликаємо вас не просто вийти на променад, а провести цей час максимально приємно та корисно. Зіграти в шахи в Катерининському, вправлятися на тренажерах у Покровському чи почитати книжку на затишній тінистій алеї парку «Перемоги» – вирішувати тільки вам.

Поліна РЕШЕТНIКОВА
Фото автора