Мокрий квітень, сухий май – для картоплі буде рай

Для любителів покопирсатися у весняній землиці та доглянути кущі й дерева у власному саду, продовжуємо надавати поради, які, можливо, стануть у пригоді.

Звичайно, вони – не панацея і не гарантія того, що всі ваші зусилля, спрямовані на вирощування рослин або будь-які інші роботи в саду чи на городі, матимуть успіх. Це не запорука врожаю, як може здаватися. Якщо ви посіяне насіння (навіть у дуже сприятливі за календарем дні) не будете поливати, захищати від бур’янів, а за потреби – й від хвороб та шкідників, то ніякі небесні світила вам не допоможуть, бо нічого доброго не виросте.

У квітні, згідно з посівним календарем на 2022 рік, майже третина днів чудово підходить для будь-яких робіт із рослинами – можна сіяти, садити, пересаджувати, ділити тощо. Не підвела б погода. Квітень за погодними умовами в Придністров’ї може бути дуже різним, але раніше чи пізніше цього місяця вже можна щось посіяти у відкритий ґрунт. Особливо це актуально для тих садівників, хто не встиг чи не захотів з якихось причин провести підзимні посіви. Посіявши у квітні пряну зелень до столу, горох, редис, листові салати, посадивши цибулю та часник, ви забезпечите себе раннім урожаєм.

Перегляньте, що фахівці радять зробити в городі наступного тижня.

5 квітня – сприятливий день для посіву і висаджування: картоплі, батату, топінамбура, цибулі на зелень, шніт-цибулі, цибулі порей, пекінської капусти, листової та ранньої білокачанної, кабачків, гарбузів і патисонів, квасолі, гороху, сочевиці, нуту, сої, соняшника, салату (листового і качанного), крес-салату, руколи, гострих салатів, листової гірчиці, шпинату і щавлю, мангольду, коріандру і кропу, пряних трав (базилік, м’ята тощо), міцелію, трав’янистих багаторічників, хвойних рослин, чагарників і дерев.

6 та 7 квітня – несприятливі дні для посіву, посадки або пересадки культур.

8 квітня, 9 та 10 квітня – можна сіяти та висаджувати редис, ріпу, редьку, цибулю на зелень, шніт-цибулю, листову і ранню білокачанну, кабачки, гарбузи й патисони, салати (листові та качанні), крес-салати, гострі салати, листову гірчицю, шпинат і щавель, коріандр і кріп, а також чагарники та дерева.

У ці дні можна посадити листовий буряк, чи мангольд. Цей відносно новий для нас овоч надзвичайно корисний. За смаком його можна порівняти з бадиллям звичайного буряка, та він усе ж більш інтенсивний, насичений. Мангольд серед усіх салатів вважається абсолютним рекордсменом за вмістом мінералів – кальцію, заліза та фосфору. Він збагачує раціон вітамінами А, С, РР, В1 та В2. Клітковина мангольда вважається однією з найбільш якісних, та й вміст білків для зелені дуже високий – до 3 % від ваги.

Мангольд можна сіяти, як тільки температура ґрунту досягне +4…+5 °С. Сходи невеликих морозів не бояться. Під час поливу в посуху рослина порадує величезною кількістю досить ніжного листя, яке можна збирати протягом усього сезону. Ще навколо нього треба виполювати бур’яни. Листовий буряк чудово росте як на сонячних ділянках, так і в напівзатінку. Це справжня окраса саду, що дивує невибагливістю та простотою догляду. Знахідка, що росте майже сама по собі. Ще не варто забувати про вчасне видалення квітконосів.

Спробуйте (якщо ще не знайомі з цією рослиною) посіяти мангольд на своєму городі. Можете вислати на нашу адресу фото дозрілого листя, а також написати, як ви вживаєте цю рослину в їжу, чи полюбляють її члени вашої родини.

Христина ЖУРАВЕЛЬ
Фото: semena-partner.ru