Хто у квітні не сіє, той у вересні не віє

Здається, що квітнева погода вирішила над нами трохи пожартувати. Після майже літнього тепла, коли ми їй повірили, і навіть одержали перші дачні задоволення у вигляді ароматної зеленої цибульки, першої ніжної редиски та весняних квітів, нагадала, що радіти ще ранувато. Морозець вирішив показати свій характер, і повернути нас до реалій.

Однак, ми не здаємося та будемо вкладати накопичені за зиму сили в роботу на своїй ділянці. Коли денна температура встановиться на позначках від +5 до +10 °C, настає час часткового звільнення теплолюбних троянд і винограду від зимового захисту. Цей процес повинен зайняти деякий час: відкриваючи доступ повітря до гілок, залишайте коріння ще прикритим. Остаточно рослини звільняють тільки тоді, коли небезпека поворотних заморозків мине.

Весняна підгодівля рослин. Навесні рослини повинні швидше набрати зелену масу. Для цього треба вживати азотовмісні добрива й органіку. Оптимальним часом для внесення добрива можна вважати саме першу та другу декади квітня. У цей період у пристовбурні кола кущів і дерев вносять сечовину, а на скопаних ділянках підгодівлю розкидають прямо по вологому ґрунту.

Квітневі городні клопоти. Щоб перевірити готовність ґрунту до нового сезону, досить вирити ямку глибиною 10 см і зачерпнути жменю з дна. Якщо під час стискання з нього вода не капає, то це свідчить про те, що ґрунт готовий. До початку посадок його слід обробити хоча б розчином марганцівки, але ефективніше від хвороб і шкідників захистять Бактофіт, Фітоспорін і Триходермін. Поліпшити стан ґрунту можуть сидерати, які після скошування використовують як мульчу.

Для грядок найкраще підійде органіка: перепрілий компост або гній. На 1 м2 знадобиться відро підгодівлі, яку вносять у ґрунт за 4 тижні до висадки овочів. Перед посадкою рослин або замість органіки можна використовувати мінеральні добрива.

Поради фахівців на наступний тиждень

11 і 12 квітня – несприятливі дні для посіву, посадки або пересадки рослин. Починаючи з 13 квітня і до 17 квітня можна посіяти редиску, ріпу, редьку та висаджувати цибулю на зелень, шніт-цибулю, цибулю порей, помідори, фізаліс, солодкий та гострий перець, баклажани, капусту на зберігання (усі види, крім листової), пекінську капусту, листову та ранню білокачанну, кабачки, гарбузи та патисони, кавуни й дині, квасолю, горох, сочевицю, нут, сою, кукурудзу, сорго, соняшник, салати (листовий і качанний), крес-салат, руколу, гострі салати, листову гірчицю, шпинат і щавель, мангольд, коріандр і кріп, пряні трави (базилік, м’яту тощо), міцелій, трав’янисті багаторічники, хвойні рослини.

Ще кілька порад. Можете дослухатися, а можете знехтувати, проте перегляньте. Починати будь-які роботи на ділянці городу можна тільки на ситий шлунок, інакше врожаю не буде. Горох виросте густим і дасть багато плодів, якщо сіяти його, коли сонце сходить. Саджаючи соняшник, потрібно дотримуватися тиші. А щоб він дав хороший урожай, робити це краще після заходу сонця. Гарбуз виросте великий, якщо сіяти в суботу. На заздрість сусідам картопля вродить, якщо садити її, коли небо яскраво-блакитне з рідкими хмарами. Якщо сусід або перехожий побачить, як висівають моркву, доведеться повторити посів, бо насіння не зійде. Якщо завчасно займатися посадковими роботами, коли земля ще не прогрілася і не просохла, то насіння згниє прямо на грядці.

От і все на сьогодні. Пишіть нам, чи використовуєте ви поради, які ми подаємо, можливо готові поділитися власним досвідом із нашими читачами. Надсилайте фото своєї ділянки та садка. Ми розмістимо їх у газеті. А хочете – ми самі приїдемо до вас, зробимо фотографії, побачимо, як йдуть справи на вашому городі та розповімо про досягнення всім, хто любить поратися на землі й читає газету «Гомін».

Христина ЖУРАВЕЛЬ.
Фото: goodfon.ru