Геологи Придністров’я відзначають професійне свято

Розвідників земних надр Придністров’я щиро привітав Президент Вадим Красносельський. Розвиток геологічної галузі він назвав надзвичайно важливим для економіки республіки.

«Професії геолога властиві спостережливість, велика відповідальність, уміння працювати у важких умовах. Бути геологом сьогодні означає бути фізично витривалим, готовим долати будь-які труднощі. Саме такими є придністровські геологи… Надзвичайно важливо, щоб геологічна наука в республіці розвивалася, щоб постійно розширювався спектр наукових досліджень», – констатував Глава держави.

Придністровські геологи, дійсно, намагаються використовувати всі наявні на території Придністров’я ресурси, шукають нові. На сьогодні ДУП «Геологорозвідка» виконує завдання з розвідки родовищ у Тирасполі, Рибниці, Бендерах. Геологи шукають будівельні матеріали, проводять гідрологічні роботи й реалізують заходи з вивчення режиму і балансу підземних вод.

Одним із найважливіших напрямків їхньої роботи є моніторинг небезпечних екзогенних геологічних процесів і артезіанських свердловин.

Iсторична довідка

Початок розвитку галузі було покладено Південною Молдавською геологорозвідувальною партією (ГРП) у квітні 1958 року. З 01.01.1977 р. вона була перейменована в Центрально-Молдавську геологорозвідувальну експедицію. З 27.06.1994 р. на підставі наказу Держкомітету з екології та природних ресурсів – у Республіканську геологорозвідувальну експедицію Держкомітету з екології та природних ресурсів ПМР. З 17.10.2001 р. її перейменували в Державне унітарне підприємство (ДУП) «Геологорозвідка». З 26.06.2012 р. на підставі Розпорядження Президента ПМР підприємство передали у відання Державної служби геології та надрокористування ПМР, а з 10.09.2013 р. на підставі Постанови Уряду ПМР – у відання Міністерства сільського господарства та природних ресурсів ПМР.

 

На сучасному етапі

«Результатом роботи придністровських геологів сьогодні є поява нових розробок, відображених на геологічних і гідрогеологічних картах, які показують геологічну специфіку Придністров’я», – сказав у своєму вітанні Президент.

Підприємство бере участь у реалізації державної програми забезпечення питною водою населених пунктів республіки. Для цього йому необхідно здійснювати буріння глибоких артезіанських свердловин.

«Ми маємо виробничу базу і парк сучасної бурової техніки, яка дає можливість виконувати буріння свердловин глибиною 120 і 140 метрів. Державна програма розвитку мінерально-сировинної бази, раціонального і комплексного використання мінеральних ресурсів та охорони надр ПМР на 2022 – 2026 роки передбачає оновлення парку технікою, спроможною бурити свердловини на глибину до 600 метрів», – розповів директор «Геологорозвідки» Олександр Комаров.

Для виявлення насичених цінними копалинами пластів виконуються пошуково-розвідувальні роботи з метою вивчення їхнього складу, перспективності розробок та інших важливих відомостей.

 

Про професію геолога

Професія геолога унікальна. Для успішного оволодіння нею необхідно мати відмінну профільну освіту, вміти складати й тлумачити картографічні креслення, а також користуватися специфічними вимірювальними та аналітичними приладами. Робота пов’язана з частими й тривалими відрядженнями на досліджувані об’єкти. Геолог повинен також мати міцне здоров’я і хорошу фізичну підготовку, бути витривалим, спостережливим, терплячим і цілеспрямованим, уміти працювати в обмеженому колективі.

«З самого початку становлення галузі для роботи в ній залучали фахівців з усього Радянського Союзу. Йдеться про інженерно-технічний склад. Нині наш колектив складається з 30 осіб, стаж половини яких досить великий, а запис у трудовій книжці мають єдиний, – з почуттям особистої гідності зазначив Олександр Олександрович.

Ці люди – гордість підприємства і всієї республіки. Разом із тим, за словами О. Комарова, на сьогодні не вистачає машиністів бурових установок, помічників машиністів, водіїв водовозок. Застосування дуальної освіти для залучення молодих придністровців у галузь для цієї організації неможливе через специфіку роботи.

 

Геологічна історія Придністров’я

У Придністровському держуніверситеті в 1999 році відкрили геолого-палеонтологічний музей – єдиний у нашій республіці й у Молдові.

Провідні вчені геологи та палеонтологи збирали експонати з усієї території колишнього СРСР. Студенти географічного факультету їздили на практику на Кольський півострів, у Грузію, на Алтай, у Саяни, Карпати, Крим. Звідти вони привозили цікаві зразки порід, а палеонтологічну колекцію музею збирали в експедиціях вчені-палеонтологи, які працювали на кафедрі.

Була зібрана й колекція зразків мінералів і гірських порід, палеонтологічних знахідок, зокрема останків тварин всесвітньовідомого палеонтологічного пам’ятника Колкотова балка.

На сьогодні в ПДУ імені Т. Г. Шевченка колекція геологічних знахідок збільшилася до 2 000 експонатів. Фонди музею поповнюються і тепер, тобто геологічна історія Придністров’я триває.

Олена ДВОРСЬКА.

Фото IA «Новости Приднестровья».