Підтримка населення з боку держави триває

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради 30 березня депутати розглянули та ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних сфер держави.

За повідомленнями парламентської прес-служби, народні обранці розглянули пакет законопроектів, які регулюють діяльність підприємців та передбачають розширення їхніх прав. Це стосується зміни та доповнення до законів про самозайнятих осіб, патентну та спрощену системи оподаткування (стосується зокрема юридичних осіб). Насамперед, один із законопроектів у пакеті ініціатив пропонує зробити посвідчення самозайнятого та патент безстроковими. Для цього достатньо їх вчасно сплатити. Досі вони були чинними та працювали щонайбільше протягом трьох років.

Окремі поправки до закону стосуються індивідуальних підприємців, які працюють за патентною та спрощеною системами оподаткування. Депутати погодилися з тим, що індивідуальні підприємці повинні мати можливість для перерахунку вартості патенту у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю.

За словами заступника голови Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів Вадима Кравчука, подібного механізму в нашій державі не було. «Індивідуальний підприємець, який не має можливості продовжувати свою діяльність у зв’язку з втратою працездатності, тобто, через хворобу, повинен звернутися до податкових органів. Податкові органи припиняють його діяльність, а сплачені раніше податкові збори перераховують на  інші періоди. Звертатися до податкових органів треба буде не тоді, коли ти захворів, а вже після того, як ти вилікувався», – пояснив народний обранець.

Щоб оформити перерахунок, підприємцю, який працює за патентною або спрощеною системою оподаткування, достатньо буде звернутися до податкових органів упродовж трьох днів після одужання з заявою та документом, що підтверджує тимчасову непрацездатність.

Законодавці ухвалили пакет законопроектів одразу у двох читаннях. Документи надіслано на підпис Президенту ПМР Вадиму Красносельському.

На пленарному засіданні депутати Верховної Ради розглянули та ухвалили у другому остаточному читанні доповнення до Закону «Про додаткові заходи, спрямовані на стабілізацію економіки Придністровської Молдавської Республіки». Вони стосуються підтримки підприємців-початківців.

Вадим Кравчук розповів, що насамперед у документі визначене поняття, хто такі підприємці-початківці. «Щоб прямо з самого початку стимулювати наших індивідуальних підприємців, тобто надати їм право пільгового фінансування для реалізації своїх планів», – пояснив народний обранець.

Поправки передбачають можливість надання кредитів для підприємців-початківців, субсидування процентної ставки в 10 % для тих, хто тільки відкриває свою справу в галузі виробництва товарів або туризму. Документ направлений на підпис Президентові. Однак через зовнішні обставини навколо Придністров’я, нині розглядається питання про тимчасове припинення фінансування Фонду розвитку підприємництва, як і деяких інших бюджетних фондів. Кошти планується направити на формування резерву, який дасть можливість державі в повному обсязі фінансувати зарплати, пенсії та інші соціально захищені статті. Про це було заявлено в Уряді 14 березня в рамках зустрічі з членами Громадської палати ПМР.

Вищий законодавчий орган держави ухвалив у першому читанні законопроект, яким пропонується дати право громадянам приватизувати житло, надане їм у випадку часткового покращення житлових умов. Це стосується громадян, які стоять на обліку і потребують покращення умов житла, і тих, хто одержав квартиру або будинок у тимчасове користування. У держадміністраціях міст та районів є звернення охочих приватизувати таке житло.

Поправки вносяться до Житлового кодексу та до закону «Про приватизацію державного (муніципального) житлового фонду». У разі ухвалення змін в остаточному читанні у громадян буде право на приватизацію тимчасового житла. Комітет із питань регіональної політики продовжить роботу над законопроектом.

Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Верховної Ради.