Діяльність вищого виконавчого органу влади триває

На засіданні Уряду, яке відбулося 24 березня, міністр із соціального захисту та праці Олена Куліченко довела до присутніх запропоновані відомством зміни до Закону «Про соціальний захист інвалідів».

Доповідач вважає, що необхідно розширити категорії одержувачів допомоги з догляду за дитиною-інвалідом. У поточній редакції закону ці виплати в сумі 970 рублів отримують батьки, діти яких не досягли повноліття. Після досягнення дитиною 18 років виплата допомоги припиняється. Мінсоцзахисту пропонує продовжити нарахування і надалі, починаючи з 1 січня наступного року. За розрахунками фахівців, у республіці на обліку перебуває 958 осіб, а додаткові витрати бюджету становитимуть близько 11 млн рублів.

Олександр Мартинов підтримав пропозицію й зазначив, що на зустрічах із громадськими організаціями аналогічні питання та клопотання надходять постійно. «Ініціатива назріла, вона дуже важлива. Тут потрібно рухатися вперед», – вважає Голова Уряду.

Міністр також запропонувала додати до списку одержувачів пільгового кредиту (за Державною програмою пільгового кредитування) інвалідів ІІІ групи. Нині нею можуть скористатися інваліди І та ІІ груп як за загальним захворюванням, так і внаслідок військової травми – захисники Придністров’я та воїни-інтернаціоналісти. Дія норми передбачається від початку 2022 року.

Заступник міністра економічного розвитку Наталія Ситкіна представила учасникам засідання нову редакцію закону «Про туризм у ПМР», вважаючи попередній документ, прийнятий у 2002-му, морально застарілим.

У новому варіанті пропонується застосовувати принцип поділу закону на глави, які відображатимуть суть кожного напряму туризму та норм, що їх регулюють. Актуалізовані основні поняття, види туризму, права та обов’язки туриста.

Регламентуються й умови надання послуг екскурсовода та гіда-перекладача, інструктора-провідника, для яких запровадять обов’язкову атестацію.

У новій редакції закону пропонується розробити та затвердити Державні стандарти туроператорської та турагентської діяльності, надання туристських послуг тощо. Для цього необхідно створити єдиний республіканський реєстр туризму, який міститиме банк даних про організації, що працюють у галузі туризму на засадах та на умовах, встановлених державою. Окремо в проекті закону прописане і включення норм, що регулюють порядок підготовки кадрів та періодичність підвищення їх кваліфікації.

В Уряді проект підтримали одностайно. Тепер його розгляне Верховна Рада.

Про організацію дитячого відпочинку та оздоровлення. Урядовці розглянули ініціативу, представлену міністром просвіти Світланою Іванишиною, стосовно до вдосконалення державного регулювання організації відпочинку дітей та їх оздоровлення.

Мета законопроекту – створення правової основи для впровадження комплексної системи заходів з організації відпочинку та оздоровлення дітей. Для гарантування безпеки дітей законопроект вимагає, щоб перед вступом до відповідної установи кожна дитина проходила санітарно-епідеміологічні дослідження та надавала висновок про стан здоров’я.

Планується також надати право школам організовувати відпочинок та оздоровлення учнів під час канікул із цілодобовим та денним перебуванням дітей.

Про збереження культурної спадщини Придністров’я. Члени Уряду підтримали ініціативу, запропоновану до їхньої уваги начальником Державної служби з культури та історичної спадщини Марією Кирмиз.

Проект закону дозволить включити до Єдиного державного реєстру пам’ятники, які мають історико-культурну цінність.

За словами очільника відомства, ухвалення цього проекту стане юридичною базою для збереження, використання та популяризації нерухомих об’єктів культурної спадщини, створених ще за радянських часів, які можуть бути використані як туристичні об’єкти.

Учасники засідання розглянули питання, пов’язані з податковими преференціями. Ініціативи представив керівник Державної податкової служби Євген Кошелєв, Він запропонував для самозайнятих та індивідуальних підприємців запровадити новий принцип застосування пільг.

На сьогодні дія преференції починається з моменту надання відповідних паперів до податкової. Часто ця дата не збігається з датою видачі документа, що підтверджує пільгу. Відповідно громадянин не може скористатися своїм законним правом.

Нова пропозиція полягає в тому, що перераховувати податки почнуть з моменту появи самої пільги. Навіть заднім числом, але за період не більший ніж три роки.

Iрина МАСЛОВА.

Фото прес-служби Уряду.