Оперштаб – про головне

На черговому засіданні Оперштабу при Президенті (з профілактики та запобігання розповсюдженню коронавірусу) констатували, що сьомий тиждень поспіль спостерігається зниження захворюваності. Станом на 28 березня носіями COVID-19 є 1 067 придністровців, 294 з них лікуються в стаціонарах.

На 2 квітня у Слободзейському госпіталі перебуває 170 пацієнтів, у Рибницькому – 32, у Дубоссарському – 17, у Бендерській міській лікарні – 54, у коронавірусному блоці Республіканської клінічної лікарні – 3. Госпіталь на базі психіатричної лікарні села Вихватинці згорнуто.

Завантаженість госпітальної мережі загалом становить 51 %. Важко хворіють 64 особи, 22 стали пацієнтами реанімаційних відділень, на ШВЛ перебуває 1 хворий. У домашніх умовах лікуються 782 захворілих, хоча в період з 21 по 27 березня 27 таких пацієнтів довелося перевести до стаціонарів. Кількість інфікованих коронавірусом дітей становить 26 осіб (тижнем раніше хворіло 40 неповнолітніх).

За інформацією керівництва служби швидкої медичної допомоги помітно зменшилася кількість викликів медичних бригад додому. За тиждень показник знизився на 10 %. Загалом рівень завантаженості швидкої допомоги повернувся до допандемійної, констатували на нараді.

Нині в Придністров’ї COVID-госпіталі функціонують у Слободзеї, Бендерах, Дубоссарах, Рибниці та Кам’янці. У Республіканській клінічній лікарні інфекційний госпіталь хоч і згорнуто, але про всяк випадок збережено шість ізольовано розташованих ліжок у відділенні інтенсивної терапії. На сьогодні зайнято три з них. У Дубоссарській, Рибницькій та Кам’янській лікарнях під COVID-стаціонари відведено інфекційні відділення. Інші працюють у стандартному режимі.

Учасники наради говорили про можливість подальшого пом’якшення карантинних обмежень: пропозиції підготують до наступного засідання.

Президент Вадим Красносельський вважає, що навіть за таких умов варто обов’язково зберігати масковий режим. Медичні маски стали нормою життя сучасного суспільства і будуть корисними для профілактики поширення сезонних вірусних захворювань, навіть після того, як пандемія коронавірусу залишиться в минулому, упевнені члени Оперштабу.

Наголошено також, що зберігатиметься практика проведення контрольних заходів, спрямованих на виявлення фактів порушення маскового режиму. Минулого тижня було складено 68 адмінпротоколів.

Стосовно досліджень проб біоматеріалу. Протягом тижня було перевірено 4 352 проби громадян із підозрою на наявність інфекції (за весь час пандемії – 489 343). Факт захворювання у звітному періоді підтвердився у 845 випадках. Середньодобова захворюваність становить 121 випадок (тижнем раніше – 156).

Щодо вакцинування: за звітний період 539 придністровців вакцинувалися повністю. Усього по Придністров’ю від COVID-19 щеплено 143 462 особи, або 30,8 % дорослого населення.

Рішення Оперштабу: – дозволити проведення урочисто-святкових та культурно-масових заходів на території республіки на відкритому повітрі (легкоатлетичні естафети, присвячені звільненню міста Тирасполя від німецько-фашистських загарбників, мітингів та урочистого покладання квітів тощо);

– відповідальним структурам вивчити питання та подати пропозиції щодо можливості зняття низки санітарно-епідеміологічних вимог, введених на період дії карантинних обмежень (соціальної дистанції, наповнюваності приміщень тощо), за винятком обов’язкового дотримання маскового режиму в місцях масового скупчення громадян (на ринках, у громадському транспорті, установах культури тощо).

Аліса КОХАНОВА.