Підрозділ спецпризначення «Дельта»: 30 років на сторожі мирного життя

Те, що інші вважають подвигом, для цих бійців звичайні будні. А раптовість і високий професіоналізм – їхній фірмовий почерк. Свій ювілей відзначив найбільш секретний підрозділ Міністерства держбезпеки, на який покладені найскладніші завдання під час проведення операцій із затримання небезпечних злочинців, звільнення заручників, припинення злочинів терористичної спрямованості.

Уже 30 років «Дельта» стоїть на варті миру і спокою, доводячи на ділі свою особливу і важливу роль у забезпеченні безпеки держави.

З нагоди святкової дати у спецпідрозділі відбулось урочисте шикування. Командир частини привітав особовий склад. Він підкреслив, що підрозділ спеціального призначення МДБ, продовжуючи славні бойові традиції захисників Придністров’я, постійно вдосконалює свою бойову готовність, дорожить пам’яттю подвигів своїх дідів та прадідів і з честю виконує свій обов’язок, оберігаючи спокій придністровців.

Особливу подяку командир висловив ветеранам-спецназівцям, тим, хто стояв біля джерел утворення частини, хто своїм прикладом заклав основу високого духу, патріотизму, відданості Батьківщині, гордості у служінні Вітчизні.

«Упевнений, що нинішнє покоління гідно зберігає і примножує закладені вами традиції, міцно тримає в руках Бойовий Прапор частини», – наголосив він, а також побажав усім миру і добробуту.

З ювілеєм «Дельту» привітав і міністр держбезпеки Валерій Гебос. Він зачитав вітальний адрес Президента ПМР Вадима Красносельського. У привітанні Глави держави підкреслено, що нині, як і в 1992 році, коли наша республіка переживала складний час, бійці спецпідрозділу МДБ так само без страху і сумніву, з величезною любов’ю до Батьківщини, стійкістю і мужністю стоять на рубежах безпеки Придністров’я, залишаючись ефективним інструментом у вирішенні спеціальних завдань. Особливі слова вдячності Вадим Красносельський висловив ветеранам, а також нинішнім співробітникам підрозділу за ратну службу.

Валерій Гебос від себе додав, що ускладнення обстановки поблизу кордонів Придністров’я та імовірність виникнення нових загроз для безпеки особистості, суспільства і держави висувають особливі вимоги до вдосконалення професійної майстерності спецназівців, зобов’язують їх дотримуватися дисципліни та оперативно реагувати на будь-які зміни.

«Ми не маємо права на помилку. Тому що не буде нам вибачення, якщо ми допустимо промахи, виконуючи свій військовий обов’язок», – підкреслив міністр держбезпеки.

Становлення і розвиток підрозділу спецпризначення «Дельта» тісно переплетені з історією зародження Придністровської Молдавської Республіки. В 1992 році його бійці одними з перших стали на шляху молдо-румунських агресорів. Противник мав чисельну перевагу і був краще озброєний. Бойові дії супроводжувалися підривними акціями диверсійно-терористичних груп. Необхідно було цьому протидіяти. Так і народилася ідея створення підрозділу з особливою місією. Початок його формування поклав указ Президента ПМР Ігоря Смирнова від 31 березня 1992 року, відповідно до якого утворилася нова військова частина. «Дельті» було офіційно присвоєно номер і статус.

До лав спецпідрозділу увійшли ветерани війни в Афганістані та бійці ТРЗ. У найкоротший термін було завершено його комплектування особовим складом, і вже 25 травня 1992 року, також за указом Президента ПМР, «Дельта» була переведена з підпорядкування Республіканського Управління оборони в підпорядкування Республіканського Управління безпеки. Підрозділ відразу ж включився в активну діяльність зі знешкодження терористів.

Свою високу боєздатність спецпідрозділ показав у битві за Бендери. Розблокувавши міст, спецназівці завдали противнику значної шкоди в живій силі й техніці, всі вогневі точки агресора були практично розгромлені, як трофеї захоплені штабні документи, зброя, техніка та озброєння.

Дії особового складу частини дістали високу оцінку Уряду ПМР і керівництва органів держбезпеки. 31 березня 1993 року за мужність і стійкість, виявлені під час захисту Придністровської Молдавської Республіки, Президент вручив «Дельті» Бойовий Прапор, як символ військової честі, доблесті, слави та наступності славних бойових традицій старших поколінь.

За успішне виконання відповідальних завдань 4 квітня 1997 року підрозділ спеціального призначення Міністерства державної безпеки «Дельта» був нагороджений орденом Пошани.

У жорстоких боях за місто Бендери в червні 1992 року смертю хоробрих полягли: старший прапорщик Микола Норін і старший прапорщик Володимир Сивун, а в жовтні 1992-го під час затримання особливо небезпечних злочинців був смертельно поранений сержант Сергій Кравченко. Вже в мирні дні під час виконання військового обов’язку загинули старший лейтенант Дмитро Краснов і лейтенант Анатолій Вінков. Пам’ять про них вшанували хвилиною мовчання. До меморіалу, спорудженого на їхню честь на території частини, поклали живі квіти.

Подвиг загиблих товаришів назавжди залишиться в серці спецназівців. Вони – приклад безстрашності та мужності. На них рівняється весь особовий склад. За бездоганну службу і на честь дня народження «Дельти» кращі бійці підроз  спецпризначення були відзначені державними та відомчими нагородами.

Загальним подарунком для всіх став святковий концерт.

Наталя СИНЯВСЬКА.

Фото прес-служби МБД.