Оперштаб – про головне

На черговому засіданні Оперштабу при Президенті (з профілактики та запобігання розповсюдженню коронавірусу), зазначено, що в республіці дев’ятий тиждень поспіль спостерігається зниження захворюваності.

Завантаженість інфекційних госпіталів станом на 11 квітня становить 58 %. У стаціонарах лікуються 175 осіб, із них – 12 неповнолітніх. Важко хворіють 30 інфікованих, або 17 %. У реанімації перебувають 5 пацієнтів, на штучній вентиляції легенів – одна особа.

За аналітичними даними Республіканського центру гігієни та епідеміології (РЦГЕ) найбільше хворих – 21 332 (19 %) – це люди старшого віку, від 60 до 69 років. Пацієнти віком 50–59 років становлять 16,4 %. Близько 13,9 % з тих, хто вже перехворів, – громадяни від 30 до 39 років.

З 4 по 10 квітня факт інфікування підтвердився у 390 придністровців, одужали 609 пацієнтів, не впоралися з хворобою 6 захворілих.

Також учасники наради відзначили, що нині 325 жителів республіки хворіють на COVID-19 вдома. Це більше половини від загальної кількості тих, хто заразився. Незважаючи на те, що хвороба в них протікає легко, за самопочуттям спостерігають спеціалізовані бригади. На тижні вони виїжджали до амбулаторних пацієнтів 145 разів. Через погіршення самопочуття госпіталізували 17 хворих.

Минулого тижня у формат онлайн навчання перейшли 4 класи в столичних школах №№ 3, 14 та 18. Це пов’язано з виявленими випадками захворювання на коронавірус серед учнів цих шкіл.

З тієї ж причини в період з 4 по 10 квітня в республіці на самоізоляцію були відправлені вихованці трьох груп у трьох дитячих садках: №№ 10 та 25 у м. Тирасполі, № 6 у м. Рибниці.

Рішення Оперштабу: зважаючи на зниження рівня захворюваності, припинити роботу кризових центрів територіальних ВВС ПМР. Функції контролю за станом здоров’я громадян, які лікуються вдома, перехворіли на вірусну інфекцію нового типу та виписані з лікувальних закладів, покласти на Міністерство охорони здоров’я ПМР; продовжити роботу «гарячої лінії» МВС ПМР за номером телефону 0-800-22-800 для прийому звернень громадян з питань, пов’язаних із заходами щодо боротьби з вірусною інфекцією нового типу, а також надання іншої консультаційної допомоги; дотримуватися рекомендацій РЦГЕ під час проведення святкової великодньої служби у храмах республіки, а також днів поминання померлих

Аліса КОХАНОВА.
Фото: novostipmr.com