Пілотний проект «Електронні платежі» у Придністров’ї»

Голова Уряду ПМР Олександр Мартинов провів онлайн-нараду з керівництвом та фахівцями Міністерства цифрового розвитку, зв’язку та масових комунікацій. На порядку денному стояло питання про проміжні результати реалізації пілотного проекту з упровадження системи «Електронні платежі».

Відтепер придністровцям стане простіше діставати й оплачувати держпослуги: скоротився час для здійснення необхідних операцій. Ця система дозволяє громадянам оплачувати не тільки державні мита, а і податки, штрафи, різні збори.

Оплата державних послуг здійснюється через банківські онлайн-сервіси: систему «Мобільний платіж», POS-термінали, онлайн-банк. Про це доповів прем’єр-міністру керівник відомства Сергій Бабенко. Користувачам більше не потрібно надавати квитанцію про оплату держпослуги в органи держвлади – інформація про здійснені платежі автоматично надходить у державну інформаційну систему «Електронні платежі» та скорочує час операції до лічених хвилин.

Микола Пекельняк, директор Центру інформаційних технологій, який був розробником системи, детально поінформував учасників онлайн-наради про її завдання та програмне забезпечення. Цей сервіс, перш за все, покликаний спростити взаємодію органів державної влади з населенням. Для зручності клієнтів розробили сайт, на якому можна ознайомитися з можливостями сервісу, завантажити необхідне програмне забезпечення та інструкції з використання. Дуже зручний інтерфейс сайту, де є навчальні семінари та вся необхідна інформація.

Керівник Центру особливо виділив основні переваги впровадження системи «Електронні платежі». «ДІС дозволяє вести облік у реальному часі: які суми, на що використані. Вона економить час громадян, який витрачається на одержання тієї чи іншої держпослуги, дає змогу оплатити її на місці. Ще один важливий момент – це зберігання всієї історії в самій системі: коли були виставлені рахунки та коли оплачені. За необхідності цю інформацію можна надати бухгалтеру організації», – підкреслив він.

Підбиваючи підсумки, Олександр Мартинов подякував усім, хто взяв участь у створенні IT-продукту: «Цей проект дійсно дуже важливий, тому що довгий час у нашій державі лише йшлося про боротьбу з бюрократичними бар’єрами, про зручність забезпечення державних послуг. Та, на жаль, мало що робилося. Цей крок поряд із запуском Порталу державних послуг – конкретна прикладна робота, спрямована на те, щоб громадянин якомога менше гаяв час у кабінетах чиновників і розв’язував свої питання з урахуванням передових технологій – швидко, легко і прозоро».

Потім Голова Уряду разом з учасниками наради та представниками громадськості попрямував до Державної служби реєстрації та нотаріату, щоб на практиці перевірити, як працює впроваджувана система. Тут керівник виконкому Загальнопридністровського народного форуму Сергій Шерстюк замовив і оплатив одну з послуг Держслужби за допомогою мобільного додатку. «Оплата пройшла миттєво, збоїв не було, – поділився він враженнями. – Через дві хвилини реєстратор видала мені необхідний документ. А раніше для одержання будь-якої держпослуги доводилося додатково шукати касу для оплати, оплачувати, а потім повертатися і знову стояти в черзі, щоб віддати квитанцію. На наш погляд, це просто величезний крок уперед для зменшення бюрократичного навантаження на наших людей. Економить їхній час і, найголовніше, нерви. Дуже зручно, і хотілося б, щоб якомога більше таких держпослуг надавалося через систему «Електронні платежі».

«Це досить комфортно, – прочитав я в соцмережах відгуки на таке нововведення. Постараюсь узагальнити їх в одному реченні. – З появою платіжної системи стало набагато зручніше здійснювати платежі, оплату держпослуг… Це швидко і зручно… Звичайно, від шахраїв нікуди не подінешся, будьте уважними та обережними… І від платіжної системи нам уже теж нікуди не подітися… Вникайте, вчіться розбиратися в питанні…»

Олександр ПЕТРЕНКО.