Координаційна рада про соціальний захист придністровців

Одним із питань чергового засідання Координаційної ради, створеної при Уряді ПМР, було обговорення проблем, пов’язаних з доглядом за дітьми з особливими потребами життєдіяльності.

За традицією, що вже склалася, на кожній такій нараді її учасники перевіряють виконання рішень за раніше даними протокольними дорученнями. Голова Уряду Олександр Мартинов визнає, що саме такий підхід допомагає тримати на контролі перебіг розв’язання питань окремих громадян, громадських об’єднань та організацій, з якими вони звертаються під час традиційних зустрічей.

Зокрема, на одній із них про свою дочку – інваліда дитинства першої групи, розповів захисник Придністров’я Василь Дядько. Завдяки прямій розмові з однією людиною, вдалося врегулювати не тільки труднощі окремої сім’ї, а й звернути увагу на цілу низку проблем.

Прем’єр дав доручення Міністерству з соціального захисту та праці сформувати пропозиції щодо вдосконалення механізму підтримки дітей-інвалідів та інвалідів дитинства (йдеться про щомісячне забезпечення засобами догляду та гігієни).

Фахівці вважають, що необхідно внести зміни до закону «Про соціальний захист інвалідів», які передбачать можливість забезпечувати певні категорії громадян необхідними засобами догляду та гігієни. У російському правовому полі такий механізм налагоджений і успішно працює. Докладніше про нього розповіла профільний міністр Олена Куліченко: «Цією проблемою опікується насамперед Республіканський консиліум лікарської експертизи життєздатності. Його спеціалісти встановлюють необхідність в індивідуальних програмах реабілітації, й уже через центри соціального страхування нужденних забезпечують необхідними гігієнічними засобами».

За дорученням Олександра Мартинова пакет ініціатив разом із фінансово-економічним обґрунтуванням підготують найближчим часом та внесуть на розгляд законодавців.

Голова Уряду висловив подяку Василю Дядьку за активну громадянську позицію, наголосивши, що він зробив велику справу не лише для своєї доньки, а змусив Уряд звернути увагу на цю проблему в масштабах усієї держави.

Учасники наради говорили про підтримку сімей, де виховуються діти з особливими потребами й запропонували врегулювати ситуацію через компенсації. Уряд уже розробив законопроект, за яким одному з батьків виплачуватиметься допомога з догляду за дитиною-інвалідом до пенсії. На сьогодні ініціатива перебуває на розгляді у Верховній Раді. Якщо її підтримають, то з 1 січня наступного року вона буде запроваджена.

Не залишили поза увагою і необхідність виділення коштів для підтримки найбільш уразливих категорій пенсіонерів, тих, хто отримує допомогу, а також дітей. За попередніми розрахунками, сума, необхідна для реалізації заходів, становить кілька десятків мільйонів рублів. Одним із джерел фінансування можуть стати кошти економії Єдиного державного фонду соціального страхування, а також резерв, сформований за рахунок заморозки програм розвитку.

Щодо харчування в школах. Члени Координаційної ради говорили про необхідність єдиного підходу в підготовці меню гарячих обідів для шкіл республіки. Нині в кожному регіоні школярів годують по-різному: в Тирасполі та Бендерах, наприклад, цю галузь регулюють комбінати харчування, в районах, особливо в сільській місцевості, свої підходи. Тому і виникає  різниця у вартості.

Олена Куліченко пояснила, що законом про республіканський бюджет встановлено граничну вартість харчування в дитячих дошкільних установах, тоді як єдиної вартості меню в школах цим же законом не передбачено. Під час формування бюджету на наступний рік цю позицію необхідно також узяти до уваги.

Допомога інвалідам-візочникам. Ще один пункт доповнення під час формування проекту бюджету наступного року – кошти на заміну акумуляторів для інвалідних візків з електроприводом. До Голови Уряду надходили відповідні звернення.

Про дитячого офтальмолога. Керівник Міністерства охорони здоров’я Христина Албул розповіла про медичне обслуговування дітей, які перебувають на обліку з проблемами зору. Відтепер у рамках програми з надання медичних послуг у вузьких спеціалістів обстежити та проконсультувати маленьких пацієнтів можна в недержавній клініці.

Лікування за межами республіки. Учасники засідання говорили про направлення маленьких придністровців на лікування в сусідні держави. Олександр Мартинов вважає, що в перспективі таку можливість повинні мати всі верстви населення, які потребують медичної допомоги

Iрина МАСЛОВА.
Фото прес-служби Президента.