З любов’ю до справи.

Час птахом летить. Здається, ще вчора ми були молодими фахівцями, а сьогодні в кожної – по 30 років трудового стажу. У мене – журналістського, у Оксани Iвасівої –педагогічного.


Вона – яскрава особистість, що гармонійно поєднує чарівну зовнішність з інтелігентністю, широку ерудицію зі щирістю в спілкуванні. Цим приваблює до себе людей – від малого до старого. Учні та їхні батьки, колеги й просто знайомі незмінно говорять про Оксану Василівну з повагою. Одним імпонує її захопленість предметом, який викладає, іншим – дивна працьовитість і вимогливість до себе.

«Уміння поставити мету, вибрати шляхи її досягнення та наполегливо йти до неї крок за кроком», – так сама Оксана Василівна визначає головні критерії свого успіху. Виробила їх ще під час навчання у Вінницькому педагогічному університеті. Слідувала цим принципам і тоді, коли з дипломом учителя української мови та літератури вперше переступила шкільний поріг. Ще з тих пір залишається вірною раз і назавжди обраній професії.

Оксана Івасіва закохана у свою справу. Її уроки – не повсякденна рутина за раз і назавжди складеним планом-конспектом. Кожне заняття педагог старається зробити цікавим для учнів. Вона прагне не лише передати школярам певні знання, а і допомогти їм відчути радість відкриття, прищепити потребу дізнаватися все більше і більше. Тому вихованці вчителя-новатора і пропагандиста стають різносторонніми особистостями й не соромляться проявити себе.

Одну з випускниць Оксани Василівни знають не тільки в рідній Кам’янці, де вона працює прес-секретарем районної держадміністрації, а і в республіці – як активного лідера молодіжного крила територіального відділення Загальнопри-дністровського народного форуму. «У нас у класі панував особливий творчий мікроклімат, – згадує Анастасія Гнатишена. – Ми малювали та майстрували, співали та вчилися виразно декламувати, були артистами в театралізованих постановках. А головне – творили. Не нудьгували над тими творами, які школярі з року в рік пишуть на задані теми з літератури чи мови. Ми створювали історії: з реального життя та зовсім казкові. Часом у когось із нас народжувалися вірші. Оксана Василівна з величезною пошаною ставилася до кожного прояву наших здібностей і талантів. Обов’язково хвалила за креативність і лише після цього дуже тактовно радила, як виправити помилки та недоліки. Тому ми не соромилися показувати їй свої проби пера і не закидали творчість після першої невдачі. Уроки Оксани Василівни (не лише з української мови та літератури, а в широкому сенсі – життєві) допомогли мені обрати професійний шлях. Завдяки напрацьованим у шкільні роки навичкам працювати з інформацією, самостійно знаходити та засвоювати її, закінчила Придністровський держуніверситет з червоним дипломом. Прищепила Оксана Василівна нам і свідоме ставлення до громадської роботи. Тож нині ми, її випускники, активно беремо участь у добровольчому русі, що розгортається в республіці широким фронтом».

Значну частину багатого педагогічного досвіду Оксана Івасіва накопичила під час роботи в Кам’янській СШ № 2. Саме тут спробувала себе в різних іпостасях: як учитель, класний керівник, заступник директора з навчально-виховної роботи.

«Оксана Василівна – кваліфікований фахівець, досвідчений педагог, добросовісний і активний працівник, – охарактеризувала завуча Ольга Хитрич, яка очолює колектив СШ № 2. – Вона на високому рівні володіє теоретичними, методологічними та практичними основами викладання навчальних дисциплін. Її учні відрізняються міцними знаннями, високою мотивацією до навчання, свідомим ставленням до громадсько-корисної праці. У нашій школі під керівництвом Оксани Івасівої організована робота з вивчення нових освітніх технологій і впровадження їх у навчально-виховний процес. Накопиченим за три десятиліття досвідом учитель вищої категорії охоче ділиться з колегами: виступає на республіканських семінарах, готує цікаві публікації для газети «Гомін».

Від себе додам, що Оксана Василівна успішно поєднує навчальний процес із виховним, а організовані нею позакласні заходи завжди проходять на високому рівні.

Щорічно її учні беруть участь у фольклорних фестивалях, творчих конкурсах, предметних олімпіадах. Нинішньої весни вони стали призерами декади «Шевченківський березень», організованої районним товариством української культури, і традиційної олімпіади з української мови та літератури. Плідна педагогічна діяльність педагога О. Івасівої відзначена Грамотою Президента ПМР, нагородами Посольства України в Молдові та інших громадських організацій, націлених на збереження і розвиток українських традицій як невіддільної частини придністровської культури

Ніна ПАНАЇДА.

Фото автора.