На хвилях Радіо Придністров’я

Сучасний інформаційний бум – результат праці багатьох поколінь учених, інженерів, техніків – усіх, кого доля поєднала з галуззю зв’язку.

Тому День радіо можна сміливо назвати професійним святом працівників телебачення, радіомовлення, поштовиків, зв’язківців, короткохвильовиків-радіолюбителів. Усіх, хто оперативно інформує нас про найважливіші події, що відбуваються у світі, об’єднує на радіо-хвилях людські справи, думки та душі.


Фізик-електротехнік Олександр Попов 7 травня 1895 року здійснив перший сеанс радіозв’язку і продемонстрував світові перший радіоприймач. З 1945 року 7 травня відзначається День радіо та вважається святом працівників усіх галузей зв’язку, радіоаматорів і радіожурналістів.

З цією датою, але вже в 1992-му пов’язана подія, що мала велике значення для нашої республіки. Саме цього дня Радіо Придністров’я  вперше прорвалося у великий ефір, і весь світ дізнався правду про геноцид, який чинила проти нашого народу влада Молдови. 7 травня 1992 року Радіо Придністров’я передало свою програму через радіотрансляційну станцію Маяк. Це стало справжнім проривом у великий ефір.

Як зазначив головний редактор Юрій Соловйов, «…на сьогодні державне радіо – це дві радіостанції – «Радіо 1» та «Радіо 1 Плюс». Воно продовжує виконувати свої основні функції: оперативно інформувати про головні події в республіці та світі, висвітлювати діяльність органів влади. «Радіо 1 Плюс» передає новини трьома офіційними мовами республіки: російською, молдавською та українською».

Діяльність «Радіо Придністров’я» була життєво необхідною для розвитку і становлення республіки. Його передачі транслювалися шістьма мовами: російською, молдавською та українською – на внутрішній простір, на Росію, Україну та прилеглі держави; англійською, французькою та німецькою – на країни Західної Європи. Кореспонденти намагалися розповісти про полікультурний простір, про національне розмаїття та миролюбність придністровців, створити позитивний образ нашої держави у світі.

З сьогоденням «Радіо 1» наших читачів погодився познайомити керівник медіаструктури.

– Юрію Степановичу, представте структуру установи.

Ю. С.: «Радіо 1» – це центральна редакція у столиці – місті Тирасполі – та корпункти в Дубоссарах, Рибниці та Кам’янці. Це редакції інформаційно-аналітичних програм і творчих проектів, відділ обслуговування ефіру та виробництва радіопрограм.

– Які передачі звучать в ефірі, якими темами Ви намагаєтеся привабити слухачів?

Ю. С.: Щодня проводяться лінійні ефіри. При всьому ми не забуваємо про дозвільний контент. Вранці слухачів розважають ведучі шоу «Ранковий Fresh». «Радіо 1» транслює сучасну музику, «Радіо 1 Плюс» – ностальгічну, старі добрі пісні переважно радянських часів. Тільки тут можна почути хіти у виконанні Анни Герман або Олександра Градського.

В ефірі станції звучать російськомовні радіопрограми: «У центрі уваги», «Аналізуй це», «Полегенько», «Занурення», «Люди», «Проста порада», «Родослівна слова», «Дивовижна історія». У прямому, живому, ефірі транслюються «Ранковий фреш» та «Вечірня варта».

У шоу «Вечірня варта» приділено увагу висвітленню місцевих і міжнародних новин. Усі найважливіші події обговорюються в цій двогодинній передачі. Коронавірус, молдо-придністровські відносини, українські біженці та обстановка в республіці та за її межами – все це та багато іншого висвітлюється у «Вечірній варті».

– Як Вам удається конкурувати в боротьбі за слухача і медіапростір?

Ю. С.: У ногу з часом «Радіо 1» намагається йти іще одним напрямком, без якого сьогодні нікуди – ведення своїх каналів в Інтернеті. «Радіо 1» є у Telegram, Instagram, Facebook, ВКонтакті.

Один із основних трендів у світі –створення радіостанцією своїх підкастів. Попри те, що в Придністров’ї цей напрямок поки що мало розвинений, «Радіо 1» вже відкрило свої підкаст-майданчики, де публікує власний аудіоконтент. Загальна кількість таких платформ на сьогодні – 19.

– На яких майданчиках можна почути «Радіо 1»?

Ю. С.: Придністровське радіо є, наприклад, на таких майданчиках як Google Podcasts, Apple Podcasts, Яндекс Музика, Spotify, Castro, PodFM, Dezeer тощо.

– Життя наше вимагає дивитися в майбутнє, щоб бачити там своє місце. Які орієнтири намічаєте Ви?

Ю. С.: Про плани на майбутнє редакційний колектив говорить коротко: до нового сезону будуть підготовлені нові програми та проекти. Планується подальший розвиток підкастів та соцмереж. Загалом «Радіо 1» намагатиметься бути ще актуальнішим.

Редакційний колектив і численні читачі газети «Гомін» щиро вітають радіожурналістів Придністров’я всіх поколінь з професійним святом і бажають «Радіо 1» чистого ефіру, нових вдалих творчих проектів і зацікавленої аудиторії, вдячних слухачів

Валентина ОСАДЧУК.
Фото: novostipmr.com