Ефективна робота законодавців

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради 18 травня законодавці розглянули та ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних сфер держави.

У першому читанні народні обранці ухвалили новий закон «Про заходи державної підтримки суб’єктів економічної діяльності ПМР у зв’язку з негативними наслідками зовнішніх факторів». Його розроблено на основі пропозицій представників підприємств та бізнесу.

За словами голови Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів Віктора Гузуна, парламентаріям регулярно надходять повідомлення від економічних агентів як малого та середнього бізнесу, так і від представників великого бізнесу. «Вони інформують, що через ситуацію в сусідній державі порушені логістичні ланцюжки, тому наші підприємства не можуть доставляти сировину та матеріали для виробництва своєї продукції.

Інші ж підприємства стикаються з труднощами вивезення своєї продукції, зокрема до Російської Федерації. У своїх зверненнях аграрії зазначають, що у них були укладені контракти на експорт плодоовочевої продукції. Виконати ці зобов’язання сьогодні вони не мають можливості.

Деякі економічні агенти констатують значне зростання цін на сировину та матеріали, на послуги перевезення, логістику. Звичайно, все це впливає на формування собівартості як виробленої продукції, так і собівартості продукції, яку наші підприємства імпортували на внутрішній ринок», – пояснив депутат.

Парламентарії проголосували за закон, який включає податкові пільги, фінансові важелі стимулювання активності, підтримку малого та середнього бізнесу, в галузі митної політики та послаблення адміністративної відповідальності.

Віктор Гузун зазначив, що ухвалений документ став результатом спільної праці всіх гілок влади та бізнесу.

У рамках другого читання вивчатиметься і надання деяким заходам зворотної сили. Це означає, що вони почнуть діяти з виникнення зовнішніх чинників, які впливають на діяльність економічних агентів Придністров’я.

Верховна Рада затвердила звіт про хід реалізації у 2021 році державної цільової програми «Пільгове кредитування громадян Придністровської Молдавської Республіки, які є учасниками бойових дій із захисту ПМР та учасниками бойових дій в Афганістані в період з квітня 1978 року по 15 лютого 1989 року, інвалідів I та II групи загального захворювання, трудового каліцтва, професійного захворювання, захворювання, що розвинулося під час військової служби, інвалідів I та II групи за зором» на період 2021 – 2026 років. Звіт представила міністр із соціального захисту та праці Олена Куліченко.

Кредити видаються терміном до трьох років. Максимальна сума кредиту – 25 тисяч рублів. Процентна ставка за кредитом становить 17 % річних, з яких позичальник оплачує лише 4 %, а 13 % бере на себе держава.

За даними Мінсоцзахисту, у 2021 році за пільговими кредитами за держпрограмою звернулися 10 громадян республіки. «Категорії одержувачів пільгових кредитів розширять – крім інвалідів І та ІІ групи, користувачами пільгових кредитів стануть інваліди ІІІ групи за загальним захворюванням та зором», – пояснив народний депутат Вадим Кравчук.

За попередніми прогнозами, ще близько 300 осіб зможуть скористатися правом та взяти участь у програмі пільгового кредитування інвалідів – учасників бойових дій із захисту Придністров’я та учасників бойових дій в Афганістані

Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Верховної Ради.